"Demonstraţia de forţă sub forma unor exerciţii militare şi posibile provocări de-a lungul frontierei este ocupaţia tradiţională a Rusiei", a denunţat preşedintele Volodimir Zelenski într-un comunicat, transmite Agerpres.
Plasând trupe la frontiera ucraineană, Moscova "încearcă să creeze o ambianţă ameninţătoare şi să facă presiuni" asupra Ucrainei, a continuat el, lansând un apel la negocierea unui nou armistiţiu în această zonă.
"Rusia îşi deplasează trupele pe teritoriul său aşa cum vrea ea", afirmase mai devreme purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că "aceasta nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni şi nu trebuie să neliniştească pe nimeni".
După un armistiţiu îndelungat în a doua jumătate a anului 2020, conflictul din estul Ucrainei a înregistrat din ianuarie o înmulţire a ciocnirilor care au provocat moartea a 19 soldaţi ucraineni. Cele două tabere îşi atribuie reciproc responsabilitatea pentru escaladarea conflictului.
Ucrainenii şi americanii au înregistrat recente mişcări de trupe ruseşti în Crimeea, peninsula anexată de Moscova în 2014, şi la frontiera ruso-ucraineană în apropierea teritoriilor controlate de separatiştii proruşi.
Serviciul de informaţii militar ucrainean a acuzat joi Moscova că pregăteşte "intrarea forţelor sale armate regulate" în teritoriile separatiste "pe motiv că protejează" locuitorii, cărora Rusia le-a distribuit sute de mii de paşapoarte ruseşti.
Trupele ruseşti ar putea "încerca să pătrundă mai adânc în teritoriul ucrainean", a adăugat serviciul de informaţii militare într-un comunicat.
Un responsabil al preşedinţiei ucrainene, Roman Maşoveţ, a sugerat în timpul unei întâlnirii cu reprezentantul NATO în Ucraina organizarea unor manevre militare şi patrule aeriene comune pentru a "stabiliza situaţia în regiune".
Exprimând preocuparea crescândă a SUA, şeful Statului Major al armatelor americane, generalul Mark Milley, a avut o discuţie telefonică miercuri cu şeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, şi cu comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Ruslan Homceak.
Acesta din urmă denunţase mai devreme "o ameninţare pentru securitatea militară" ucraineană, afirmând că separatiştii dispun de 28.000 de combatanţi şi "peste 2.000 de instructori şi consilieri militari" ruşi.
Moscova a negat întotdeauna că ar avea oameni sau arme pe teritoriul Ucrainei. Peskov a reafirmat joi că "militarii ruşi nu au luat parte niciodată" la acest război.
Pentagonul însă a indicat în această săptămână că forţele americane din Europa au fost plasate în faza de supraveghere întărită împotriva unei "crize iminent potenţiale" şi că SUA evocaseră tensiunile în Ucraina cu partenerii lor din NATO.
Moscova reproşează recrudescenţa violenţelor în estul Ucrainei autorităţilor de la Kiev, acuzându-le că fac să eşueze eforturile de pace, prin refuzul dialogului cu rebelii separatişti.
La rândul său, NATO şi-a exprimat joi preocuparea faţă de acumularea de forţe militare ruse în apropierea de graniţele cu Ucraina, în timp ce ambasadorii din ţările NATO s-au reunit pentru a discuta despre escaladarea recentă a violenţei în regiunea ucraineană Donbas, potrivit Reuters.
Un responsabil NATO a declarat pentru Reuters că Moscova subminează eforturile de pace în estul Ucrainei. "Aliaţii şi-au expus preocupările cu privire la activităţile militare recente la scară largă ale Rusiei în Ucraina şi în jurul acesteia. Aliaţii sunt, de asemenea, îngrijoraţi de încălcările ruse ale armistiţiului din iulie 2020, ceea ce a dus la moartea a patru soldaţi ucraineni săptămâna trecută", conform interlocutorului Reuters.
"Acţiunile destabilizatoare ale Rusiei subminează eforturile de dezescaladare a tensiunilor", a subliniat oficialul NATO citat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News