Vladimit Putin plânge după URSS: Constituţia lui Lenin a fost ''o bombă cu efect întârziat''

Dreptul republicilor sovietice de a se separa de fosta URSS, stipulat în Constituţia din 1922 promovată de Vladimir Ilici Lenin, a fost o bombă cu efect întârziat care a permis dezintegrarea Uniunii Sovietice în 1991, a declarat duminică preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1 şi citat de EFE.

Preşedintele rus a amintit că această "bombă cu efect întârziat amplasată (de Lenin) în 1922 în timpul creării Uniunii Sovietice" s-a menţinut şi în modificările ulterioare ale Constituţiei, survenite în 1924, 1936 şi 1977. "Acest lucru este total inadmisibil (...) este ceva ce trebuie să evităm", a subliniat Putin.

,,Sunt absolut convins că am făcut bine să adoptăm modificări ale Constituţiei. Ele ne vor întări statul, vor crea condiţii pentru o dezvoltare în creştere a ţării noastre în următoarele decenii", a insistat şeful statului rus, referindu-se la modificările constituţionale aprobate prin referendumul care s-a încheiat la 1 iulie. Putin a evidenţiat în mod special modificarea care interzice cedarea de teritorii ruseşti. "Nu exista ceva asemănător (în Constituţie) şi este ceva ce trebuie să existe", a subliniat el.

Modificările care îi permit lui Putin să rămână la Kremlin dincolo de anul 2024, când îi expiră actualul mandat prezidenţial, au intrat în vigoare sâmbătă, după ce au fost votate de aproape 78% dintre alegătorii ruşi, potrivit numărătorii oficiale. Rata de participare a fost de 67,97%, adică 109.190.337 de cetăţeni.

Noua Constituţie mai conţine o serie de prevederi - 206 modificări în total - privind viaţa politică şi socială a ţării. 

 

Propagandă, minciună şi mită electorală | Referendumul din Rusia a fost fraudat

 

Referendumul care îi permite preşedintelui rus Vladimir Putin să se menţină la putere pentru alţi 16 ani a fost fraudat, a acuzat joi asociaţia independentă pentru apărarea drepturilor alegătorilor din Rusia "Golos", informează dpa.

În susţinerea acuzaţiilor sale, "Golos" a enumerat, într-un raport de evaluare, "votul multiplu, umplerea urnelor de vot" şi "încălcarea confidenţialităţii votului".

Zeci de milioane de alegători nu şi-au putut exprima votul pe teren neutru. "Un număr semnificativ de voturi au fost adunate prin votări organizate direct la întreprinderi şi instituţii, de fapt sub controlul conducerii lor", subliniază "Golos".

Totodată, Uniunea Europeană (UE) a îndemnat Rusia să prezinte clarificări asupra neregulilor denunţate că ar fi avut loc în timpul referendumului constituţional organizat pentru a-i permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

,,Avem cunoştinţă de acuzaţii privind nereguli (...). Ne aşteptăm, prin urmare, ca aceste raporturi să facă obiectul unei anchete corespunzătoare, pentru că este vorba de acuzaţii grave", a declarat, săptămâna trecută, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

UE a deplâns lipsa unei campanii, "ceea ce i-a privat pe alegători de acces la o informaţie echilibrată şi la o dezbatere corespunzătoare pentru aducerea unor modificări (la Constituţie) atât de importante", a subliniat purtătorul de cuvânt european.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel