Recep Tayyip Erdogan a declarat că centrala va propulsa Turcia în ”liga țărilor cu energie nucleară” și a numit-o ”simbolul cooperării turco-ruse”, transmite Greek Reporter.
Rusia construiește prima centrală nucleară a Turciei pe coasta mediteraneană, în provincia Mersin. Cele două țări au semnat un acord de cooperare în 2010 și au început construcția în 2018.
Energia nucleară este un ”pas strategic” pentru securitatea energetică, a spus Erdogan.
Ministrul Energiei, Fatih Donmez, a declarat că uzina de la Akkuyu va îndeplini aproximativ 10% din necesarul intern de energie electrică. Erdogan a spus că primul reactor va deveni operațional în 2023, pentru a coincide cu centenarul statului turc modern. Sunt planificate în total patru reactoare.
Corporația de stat Rosatom din Rusia deține o participație de 99,2% la proiect, al cărui cost total este estimat la 20 de miliarde de dolari.
Putin a spus că centrala va ajuta economia și va asigura independența Turciei. ”Suntem convinși că implementarea [centralei] va contribui serios la consolidarea securității energetice a Republicii Turcia și va contribui la stimularea creșterii economice a acesteia. Acesta va oferi consumatorilor turci energie electrică accesibilă și ecologică”, a spus Putin.
Președintele turc a declarat că cooperarea dintre Ankara și Moscova a jucat un ”rol cheie” în stabilitatea regională.
"Am avut ocazia să vedem rezultatele dialogului turco-rus în multe domenii, inclusiv în Libia, în Nagorno-Karabakh, în Siria", a spus Erdogan.
Suspiciuni de arme nucleare
În ciuda afirmațiilor Turciei, centrala va fi utilizată doar pentru diversificarea resurselor energetice, unii au sugerat că Ankara ar putea avea planuri de îmbogățire a uraniului.
Al Jazeera relatează că Turcia și Pakistanul au avut de mult acorduri de cooperare militară care au fost recent intensificate, unele știri sugerând că Islamabad ar putea sprijini în secret un program de arme nucleare. Acorduri de cooperare militară au fost semnate la începutul acestui an cu Kazahstanul, o țară care furnizează cel puțin 35% din uraniul mondial.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News