Adresându-se presei de stat joi, 12 septembrie, președintele rus a declarat că a se permite Ucrainei să lanseze pe teritoriul Rusiei rachetele fabricate în Marea Britanie, ar „schimba natura conflictului” și va determina Rusia să ia „decizii adecvate” pe baza amenințărilor în evoluție, ridicând miza pentru țările occidentale.
Mai concret, Putin a avertizat că acest lucru ar putea duce la o confruntare directă cu NATO. „Ar însemna că țările NATO, SUA și națiunile europene sunt în război cu Rusia”, a susținut Putin.
Există indicii că SUA și Marea Britanie ar putea ridica în curând restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor Storm Shadow. Informațiile sugerează că aceasta a fost o problemă cheie în timpul întâlnirilor dintre miniștrii de externe american și britanic cu președintele Zelenski, de la Kiev, în cadrul cărora este posibil ca Ucrainei să i se fi permis să lovească ținte în interiorul Rusiei.
De asemenea, această evoluție coincide cu vizita premierului britanic Keir Starmer la Washington pentru o întâlnire cu președintele american Joe Biden.
Serghei Markov, un fost consilier al lui Putin, a declarat pentru postul LBC Tonight că Rusia ar putea riposta prin țintirea aerodromurilor NATO dacă sunt folosite rachete Storm Shadow pe teritoriul său. „Rusia va lovi aerodromurile în care sunt bazate F16”, a spus Markov, adăugând că loviturile ar putea avea loc în România și Polonia, mai degrabă decât în Ucraina.
Reamintim că Storm Shadow (SCALP în versiunea franceză) este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, lansată din aer și dezvoltată în comun de Franța și Regatul Unit. Acesta oferă o combinație de precizie și protecție împotriva descoperirii radar (stealth) în lovirea țintelor cheie de la o distanță semnificativă.
Racheta folosește un motor turborreactor pentru a menține o viteză subsonică, cu o rază de acțiune de aproximativ 560 km. Această rază permite avioanelor purtătoare să lovească ținte de mare valoare de la o distanță sigură față de sistemele de apărare antiaeriană inamice.
Focosul rachetei include un design BROACH specializat (cu activare în mai multe etape), care îi permite să pătrundă în ținte fortificate, cum ar fi buncărele, înainte de a exploda cu o forță substanțială.
Racheta face parte din categoria „trage și uită”, adică odată lansată, navighează în mod autonom către ținta sa folosind GPS-ul și sisteme de adaptare la configurația terenului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News