Liderul de la Kremlin a declarat acest lucru într-un discurs despre starea țării în fața Adunării Federale (ambele camere ale parlamentului. El a mai declarat că armele nucleare ale Rusiei sunt în alertă totală și că Rusia va trebui să-și consolideze sectorul militar vestic după ce Finlanda și Suedia aderă la NATO.
„(Țările vestice) trebuie să înțeleagă că avem și arme care pot lovi ținte pe teritoriul lor”, a spus Putin, potrivit cărora cuvintele lui Emmanuel Macron, care a făcut cunoscut marți că nu poate exclude dislocarea de trupe din Țările NATO din Ucraina amenință „un conflict cu utilizarea armelor nucleare și cu distrugerea ulterioară a civilizației”.
În legătură cu armele, Putin a mai declarat că Occidentul încearcă să tragă Rusia într-o cursă a înarmărilor. „Încearcă să ne epuizeze și să repete șmecheria pe care au reușit să o facă (țările occidentale) cu Uniunea Sovietică în anii 1980”, a spus Putin, fără a detalia „șmecheria”.
„Prin urmare, sarcina noastră este să dezvoltăm industria de apărare în așa fel încât să creștem potențialul științific, tehnologic și industrial al țării”, a spus șeful Kremlinului.
Discursul de astăzi este o schimbarre majoră față de atitudinea de acum un an. În decembrie 2022, el a declarat că Rusia nu va fi niciodată prima care va ataca cu arme nucleare.
„Nu am înnebunit. Suntem conștienți de ce sunt armele nucleare”, spunea atunci șeful Kremlinului, citat de ziarul britanic The Independent. „Nu vom alerga în jurul lumii mânuind această armă ca un brici”, a adăugat el, adăugând că arsenalul nuclear al Rusiei va fi folosit doar ca retaliere.
Polonia a declarat încă de acum două zile cum va răspunde amenințărilor
Șeful diplomației poloneze, Radosław Sikorski, a răspuns unei întrebări a editorialistului CNN Fareed Zakaria cu privire la cuvintele lui Donald Trump, care a sugerat că America nu va apăra țările care nu plătesc sumele datorate pentru apărare.
„Sperăm că acesta este doar stilul înflorit al fostului președinte Trump, că ceea ce vrea să spună cu adevărat este că vrea cu adevărat să cheltuim 2% din PIB pentru apărare. Polonia cheltuiește 2% de 15 ani, acum am ajuns la 3% obligatoriu și într-adevăr vom cheltui aproape 4% din PIB. Și mai mult, dacă va fi nevoie, dacă Putin ne amenință cu adevărat, vom dubla acest procent, pentru că nu vom mai fi niciodată o colonie rusă”, a spus Sikorski.
El a adăugat că, deși Trump a avut dreptate să ceară mai multe cheltuieli de la aliați, NATO nu este o companie de securitate de cartier în care aliații plătesc SUA pentru protecție.
Ministrul a amintit că, cu ani în urmă, Polonia a trimis o brigadă în Afganistan în dificila provincie Ghazni, răspunzând apelului Americii care a invocat atunci articolul cinci din Tratatul de la Washington. ”Când misiunea s-a încheiat, nu am trimis o factură către SUA”, a adăugat oficialul.
Sikorski a mai spus că Polonia a achiziționat și va cumpăra echipament militar american în valoare de 50 miliarde de dolari nu doar pentru că este bun, ci și pentru a avea relații privilegiate cu America, ”cel mai important aliat al nostru”. Totuși, el a avertizat că dacă SUA își pierde credibilitatea ca aliat, această motivație va dispărea.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News