Vladimir Putin a mers în Emiratele Arabe Unite pentru a spăla eticheta de paria global și a consolida legăturile comerciale

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Vladimir Putin și-a extins portofoliul de călătorii în străinătate cu o vizită oficială în Orientul Mijlociu, în două țări cu bogate resurse petroliere cu care Rusia s-a aliniat strâns după ce a rupt cu Occidentul din cauza sancțiunilor. Puţin, păzit de patru avioane de vânătoare rusești Su-35S, a zburat miercuri în Emiratele Arabe Unite, de unde a plecat spre Arabia Saudită în cursul serii. Ambele țări nu recunosc jurisdicția Curții Penale Internaționale de la Haga, care a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzat de crime de război în Ucraina.

 

Vizita în Orientul Mijlociu este menită, printre altele, să șteargă eticheta de paria a lui Vladimir Putin pe scena internaţională  și să arate că Rusia are relaţii foarte bune şi cu alte state puternice, pe lângă prietenii săi tradiționali: China, Iran, Coreea de Nord și Belarus.

Relațiile Rusiei cu Emiratele Arabe Unite (EAU) și Arabia Saudită sunt legate în principal de economie, petrol și finanțe.

Emiratele au devenit în prezent un centru al activității finaciare rusești și al comerțului internațional. Comercianții ruși cu produse petroliere s-au mutat din Europa, banii ruși au intrat în Dubai, iar mulți oameni de afaceri și familiile lor care au plecat după izbucnirea războiului s-au stabilit acolo.

În septembrie, au existat rapoarte conform cărora Statele Unite, Marea Britanie și UE erau îngrijorate de creșterea furnizării de bunuri cu dublă utilizare prin EAU către Rusia și au trimis o delegație în Emirate pentru a discuta această problemă. Iar în octombrie, SUA au impus sancțiuni unei companii din EAU pentru încălcarea plafonului de preț al petrolului rusesc.

În ciuda faptului că președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, nu a mers la aeroport pentru a se întâlni cu Putin, acesta l-a numit pe liderul rus un "prieten drag" și a lăudat relaţiile și comerțul în creștere pe care ţara să le are cu Rusia, potrivit BBC.

Potrivit analiștilor, această vizită nu este doar pentru Putin. Emiratele Arabe Unite încearcă să își asigure statutul unei noi ''Elveții'', o țară neutră și bogată, un magnet pentru comercianții și finanțiștii din întreaga lume. Este prietenoasă cu toată lumea și, prin urmare, este un loc excelent pentru întâlniri internaționale, târguri și - dacă este necesar - discuții de pace.

În aceste zile, principalul summit anual al ONU privind clima are loc în Dubai, iar atenția lumii este concentrată asupra lui. Vizita lui Putin nu are nimic de-a face cu COP28.

După ce a discutat cu șeicul, Putin a zburat spre Arabia Saudită, unde îl așteaptă pe conducătorul de facto al țării, prințul Mohammed bin Salman. Cel mai probabil vor vorbi despre petrol.

Arabia Saudită și Rusia sunt cei mai mari doi producători de petrol din lume, după Statele Unite. Ei reprezintă aproape jumătate din producția totală a OPEC+ și, împreună, sunt capabili să influențeze oferta de petrol pe piața internaţională.

În prezent, țările OPEC+ produc în mod voluntar mai puțin decât ar putea produce pentru a susține prețul petrolului și veniturile din exporturi, care reprezintă coloana vertebrală a economiilor Rusiei și Arabiei Saudite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel