Vladimir Putin a lansat o epurare în masă în rândul ofițerilor FSB

Cătălin Costea |
Data publicării:
EXCLUSIV

Vladimir Putin a lansat în seara de 11 aprilie o epurare în masă în cadrul Serviciului Federal de Securitate. Nu mai puțin de 150 de ofițeri FSB au fost înlocuiți, demiși sau chiar arestați în timp ce forțele ruse se pregătesc pentru o ofensivă finală în Ucraina.

Potrivit surselor  britanice, președintele rus vânează trădători după ce agenți de informații occidentali au obținut planurile de luptă ale forțelor ruse înainte de începerea invaziei.

Aseară, generalul colonel Serghei Beseda, șeful Serviciului 5 al FSB - responsabil cu  obținerea de informațiile externe (spionaj) - a fost mutat la închisoarea de înaltă securitate Lefortovo din Moscova după ce în urmă cu aproximativ o lună a fost plasat în arest la domiciliu.

Oficial, șeful spionajului în vârstă de 68 de ani este investigat pentru delapidare, dar se înțelege că Kremlinul îl învinovățește pentru scurgerile care au paralizat efortul de luptă al Rusiei în Ucraina, cu atât mai mult cu cât ancheta este condusă de Serviciul de contrainformații militare al Rusiei.

Alți oficiali FSB au fost de asemenea reținuți pentru că ar fi „raportat Kremlinului informații false despre situația reală din Ucraina înainte de invazie”, după cum a anunțat site-ul de investigații Bellingcat.

Potrivit sursei britanice, rapoartele venite din interiorul FSB l-au convins pe Putin că trupele rusești vor fi binevenite, privite ca forțe eliberatoare și că armata ucraineană va opune o rezistență redusă. În prezent, campania militară a Rusiei nu și-a revenit din ipotezele atât de inexacte de planificare ale Kremlinului.

De asemenea, sursele britanice susțin că înainte cu câteva ora ca tancurile ruse să ajungă în Ucraina, pe 24 februarie, Ministerul britanic al Apărării a furnizat hărți care indicau pozițiile exacte și direcțiile de deplasare ale coloanelor de blindate ruse.

În plus, serviciile de informații militare din Marea Britanie și SUA au continuat să transmită ucrainenilor evaluări precise ale obiectivelor rusești, precum și informații care le-au permis ucrainenilor să execute atacuri precise asupra generalilor și ofițerilor superiori ruși, accentuând astfel dezorganizarea trupelor ruse.

Acum, în condițiile în care Rusia se confruntă cu o înfrângere extrem de jenantă, Putin a început o expulzare de tip stalinist a celor pe care îi consideră responsabili.

 

Disperarea după o victorie

 

În ultimele șapte săptămâni, forțele ruse au suferit o serie de înfrângeri. De asemenea, au fost forțate să se retragă din jurul Kievului după ce nu au reușit să spargă apărarea capitalei.

Se consideră că doar o victorie cât mai rapidă și categorică în estul Ucrainei mai poate salva imaginea conducerii ruse în plan intern și mai poate da un sens, și așa extrem de forțat, “operației militare speciale” din Ucraina.

Astfel este de așteptat ca Putin, după ce l-a numit pe generalul Aleksandr Dvornikov (considerat “călăul” din Cecenia şi Siria) la comanda unică a operaţiilor din Ucraina, să încerce să majoreze semnificativ numărul trupelor ruse din regiunea Donbas, în încercarea disperată de a obține o victorie care să salveze imaginea armatei ruse.

Potrivit ultimelor informații, unele dintre ele venite chiar din partea forțelor separatiste din Donețk, trupele ruse intenționează să realizeze o încercuire a celor aproximativ 100.000 de militari ucraineni care acționează în regiunea Donbas.

Manevra presupune ca trupele ruse care se deplasează spre nord din orașul-port asediat Mariupol să se alăture unităților care împing spre sud de la Izyum. Dacă Mariupolul cade, forțele ruse vor putea avansa spre nord și să se alăture celor care atacă de la Izyum, iar trupele ucrainene s-ar putea confrunta cu o încercuire.

Pentru a realiza o încercuire eficientă, este însă nevoie de creșterea semnificativă a numărului trupelor ruse, fiind astfel estimată o dublare sau chiar o triplare numerică în Donbas. Însă acest lucru va necesita un timp considerabil și chiar și atunci se poate pune întrebarea eficienței acestor forțe în luptă.

Căderea Mariupolui a fost prezisă de mai mult timp și de mai mulți analiști. Totuși, forțele ucrainene dislocate în localitate continuă să lupte cu curaj și eficiență, în pofida crizei umanitare locale.

Oficialii occidentali consideră că cele mai multe din grupurile tactice de nivel batalion ruse (BTG - fiecare cu până la 1.000 de militari) se îndreaptă spre Donbas pentru a întări forțele deja instalate acolo.

 

Cine va controla Donbasul se va impune în negocieri

 

În timp ce Moscova a pierdut până acum aproape 40 de astfel de grupări tactice de luptă, alte aproximativ 90 rămân încă angajate în „operația militară specială” a Kremlinului.

Rusia deține deja cea mai mare parte a teritoriului din regiunile Lugansk și Donețk, dar Kremlinul încearcă să obțină controlul asupra întregii zone înainte de alte negocieri de pace.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Kremlinul nu își va opri marșul pentru noi discuții, acuzând Kievul că nu a reușit să se adapteze negocierilor din sesiunile anterioare.

O abordare similară a fost semnalată și în discursul Kievului, președintele Zelenski afirmând că nu vor mai avea loc alte negocieri decât după ce Ucraina va câștiga controlul în Donbas și va putea să își impună propriile condiții în cadrul negocierilor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel