Vizită istorică a premierul indian Modi în Austria. Principalul subiect de discuție va fi războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Narendra Modi asistă la exerciții militare efectuate de Armata indiană, în martie 2024 / facebook Narendra Modi
Narendra Modi asistă la exerciții militare efectuate de Armata indiană, în martie 2024 / facebook Narendra Modi

În perioada 9 - 10 iulie, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, va vizita Austria unde va discuta cu conducerea țării despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum și despre alte subiecte.

Premierul Modi a declarat, duminică, că este o „ocazie istorică” și o onoare să viziteze Austria pentru prima dată. Evenimentul va coincide cu 75 de ani de stabilire a relațiilor diplomatice bilaterale între cele două țări și este prima vizită a unui prim-ministru indian în Austria după 41 de ani, potrivit India Today.

„Miercuri, 10 iulie 2024, cancelarul federal Karl Nehammer îl va primi pe prim-ministrul Republicii India, Narendra Modi, într-o vizită oficială la Viena. Pe lângă întâlnirea de lucru dintre șefii de guvern, programul vizitei include, de asemenea, o întâlnire cu președintele federal Alexander Van der Bellen", a precizat agenția de presă austriacă APA.

În contextul vizitei, cancelarul austriac a acordat un interviu radioteleviziunii naționale ORF,  prilej cu care a subliniat că războiul ruso-ucrainean va fi unul dintre subiectele de discuție.

„Trăim într-adevăr vremuri dificile și încă se desfășoară un război, și anume războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Abordarea Austriei este că trebuie să trecem dincolo de Occident și să aducem alte țări de partea noastră pentru a găsi aliați pentru pace care, să poată face o schimbare. Sunt foarte bucuros că am reușit să-l aducem pe primul ministru [al Indiei] în Austria. A fost dorința lui să vină în Austria, este un pas important spre pace”, a spus Nehammer pentru ORF, citat, pe 7 iulie, de agenția de presă Ukrinform.

El a adăugat că premierul indian va veni în Austria pentru prima dată în mai bine de 40 de ani, iar acesta va fi un semnal important „pe care țara l-a subliniat în mod repetat la nivelul UE”.

„Avem nevoie de o cale de ieșire din camera de ecou occidentală în inițiativa de pace, astfel încât să putem găsi state aliate care să facă posibilă pacea”, a spus cancelarul austriac.

În plus, Carl Nehammer a declarat că este important pentru el să se vorbească cu țările BRICS ca egali.

"Ei [BRICS] joacă un rol deosebit în războiul din Ucraina. Putin îi va asculta. Și îmi voi continua eforturile de pace, care au început la conferința din Elveția", a spus cancelarul într-un interviu pentru Der Standard.

Vizita premierului Indiei în Austria are loc imediat după ce acesta se va vedea cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Kremlin (perioada 8 – 9 iulie). În plus, turneul înaltului oficial indian se suprapune cu summitul NATO de la Washington (9 – 11 iulie), probabil, într-o încercare de a trimite Alianței nord-atlantice un mesaj din partea statelor care se pronunță în favoarea lansării cât mai rapide a unui proces de pace între Rusia și Ucraina.

Pe lângă demersurile pre-summit NATO ale Austriei și Indiei au ieșit în evidență și cele ale Ungariei și Bulgariei. Pare un ansamblu de evenimente coordonat la nivel global pentru a se influența deciziile de la summitul NATO.

Premierul ungar Viktor Orban a vizitat, zilele trecute, Kievul și Moscova cu același mesaj de inițiere a unor negocieri de pace. Casa Albă a criticat vizita premierului ungar Orban la Moscova. Administrația președintelui american Joe Biden consideră că astfel de negocieri nu vor contribui la pacea în Ucraina.

La rândul ei, Bulgaria intenționează să propună discuții de pace între Rusia și Ucraina și să acționeze ca mediator la viitorul summit NATO de la Washington.

Austria, o țară de 9 milioane de locuitori, care are o poziție geografică cheie în centrul Europei, este o țară neafiliată la vreun bloc militar, deși face parte din Uniunea Europeană (UE). Politica oficială a UE este de a susține militar, economic și umanitar Ucraina în a se opune agresiunii Rusiei și pentru a-și elibera teritoriile ilegal ocupate. Încercând să joace cartea neutralității, care i-a adus multe beneficii în trecut, Austria se poziționează în afara curentului majoritar din UE în ceea ce privește războiul ruso-ucrainean.

Cu Ungaria și Slovacia împărtășind aceeași opinie ca și Austria, se conturează o problemă în evoluție pentru UE dar și pentru NATO. Dacă la acestea adăugăm Bulgaria cu un grad de imprevizibilitate în creștere, precum și Serbia cunoscută pentru jocul său alături de Rusia, se poate aprecia că problema NATO și a UE nu mai este una simplă. România rămâne singurul cap de pod sigur al NATO la Marea Neagră, dar accesul la acesta devine din ce în ce mai dificil. Desigur, Turcia este extrem de importantă la Marea Neagră și NATO se poate considera norocoasă că o are de partea sa, dar jocul pe care-l face, în prezent, conducerea de la Ankara, nu dă sentimentul de siguranță pe care Alianța nord-atlantică îl așteaptă pe flancul său sud-estic.

Acum, situația NATO și a UE de pe flancul sud-estic este gestionabilă. Însă, la ritmul actual de penetrare – unul ridicat, a manipulării antioccidentale venite din diferite surse, inclusiv din cele naționaliste, situația se va degrada iremediabil în următorii câțiva ani, iar soluțiile salvatoare din anii 2030 vor fi fost degeaba.

Referitor la abordarea BRICS în problema războiului ruso-ucrainean, singura concluzie care se poate trage este că doi mari giganți ai planetei – China și India, cu capacități de apărare și economice impresionante, sunt influențați considerabil de Rusia, părând chiar incapabili să-și articuleze o opinie proprie. Cel puțin asta este impresia având în vedere că principalele lor opinii pe subiectul războiului ruso-ucrainean sunt legate de întrevederi la nivel înalt cu Rusia. Se pare că totuși, dependența lor de Rusia este mai mare decât pare, iar aceasta este varianta cea mai puțin îngrijorătoare pentru Occident.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel