Vizita a avut ca scop discutarea unor probleme de apărare, inclusiv dinamica securității regionale și incursiunile recente în spațiul aerian, potrivit unui comunicat de presă al USAFE, emis pe 6 februarie.
Reamintim că în ianuarie, forțele ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete și drone aeriene explozive asupra Ucrainei care au vizat inclusiv regiunea Odesa și vestul Ucrainei, zburând în proximitatea granițelor cu România și Polonia.
Echipe ale Ministerului Apărării Naționale a Românie au executat, pe 17 ianuarie cercetări în teren și au descoperit, în afara localității Plauru (între Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu), în apropierea frontierei, urme ale unui posibil impact al unei drone.
În urma recentelor atacuri rusești din perioada 29 ianuarie – 1 februarie, dronele rusești nu au pătruns pe teritoriul României, deși au fost vizate obiective ucrainene din sudul regiunii Odesa, potrivit comunicatelor de presă oficiale emise de Ministerul român al Apărării.
În Polonia, Hecker s-a întâlnit cu înalți lideri ai forțelor armate poloneze, inclusiv cu inspectorul general al Forțelor Aeriene, generalul-maior pilot Nowak Ireneusz, pentru a discuta despre Acordul de cooperare consolidată în domeniul apărării (EDCA - Enhanced Defense Cooperation Agreement) dintre SUA și Polonia. EDCA îmbunătățește cooperarea în materie de securitate și parteneriatul de apărare de lungă durată dintre SUA și Polonia.
De asemenea, a vizitat diverse site-uri operaționale unde a consolidat exercitarea Agile Combat Employment (ACE), perfecționând tactici, tehnici și proceduri pentru a îmbunătăți pregătirea militară, competența tactică și interoperabilitatea între forțele aeriene aliate de pe flancul estic al NATO.
Vizita în România a șefului Comandamentului Aerian NATO
În România, Hecker a fost găzduit de generalul-locotenent Leonard-Gabriel Baraboi, șeful Forțelor Aeriene Române.
Hecker a vizitat Baza 90 Transport Aerian de lângă București și Centrul European de Instruire F-16 (EFTC) de la Baza Aeriană 86 Fetești. Generalul Hecker s-a întâlnit și cu șeful Statului Major Român, generalul Gheorghiță Vlad.
Forțele Aeriene ale Polonei și României integrează capabilități semnificative în sprijinul apărării colective a NATO, inclusiv sisteme integrate (Integrated Air & Rachete Defence - IAMD) și viitoarele lor avioane de luptă F-35 Lightning II de generația a cincea.
În cadrul vizitelor, Hecker le-a mulțumit ambilor aliați pentru angajamentul lor ferm față de pacea și securitatea în Europa, se mai precizează în comunicatul de presă al USAFE.
La rândul lor, Forțele Aeriene Române au anunțat că ”activitatea a reprezentat o excelentă oportunitate de a discuta subiecte de interes comun în domeniul forțelor aeriene în context aliat și de a dezvolta și întări relațiile de cooperare în cadrul parteneriatului strategic România-SUA.”
Este a doua vizită atât în România cât și în Polonia pe care o efectuează generalul american James B. Hecker de când a preluat, în 2022, dubla responsabilitate de comandant al USAFE și AAC.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News