La Kremlin, Putin i-a oferit cancelarului un buchet de trandafiri, Merkel a zâmbit, și, în general, jurnaliștii au remarcat că înainte de începerea discuțiilor, care au durat cu o oră mai mult decât era planificat, starea de spirit a acestora era tonică și relaxată. Mai târziu, însă, observatorii au sesizat tensiunea apărută în comportamentul Angelei Merkel.
Cei doi oficiali au discutat despre situația din Afganistan, Merkel cerându-i lui Putin să-și folosească legăturile cu talibanii pentru a rezolva criza afgană, despre schimbările climatice și au avut discuții scurte, considerate “de rutină” despre cazul Navalny și criza din Belarus.
Referitor la situația de securitate din Ucraina și la tranzitul gazului rusesc, nu s-a ajuns însă la niciun compromis.
„Suntem gata să tranzităm teritoriul Ucrainei după 2024, dar trebuie să înțelegem cât timp și în ce volum. Pentru aceasta trebuie să primim un răspuns, inclusiv de la partenerii noștri europeni, cât de mult sunt gata să cumpere de la noi.Este evident că nu putem semna un contract de tranzit dacă nu avem contracte pentru furnizarea consumatorilor din Europa", a declarat Putin limitându-se la problema gazelor naturale.
Cotidianul berlinez “Zeitung” a numit vizita lui Merkel „La revedere în permafrost”, sugerând o viitoare răceală în relațiile dintre Moscova și Berlin, in special având în vedere că aspectele politice legate de gazoductul Nord Stream 2 ar putea deveni o problemă în Germania, în ajunul alegerilor și a luptei dintre partidul de guvernământ al lui Merkel și principalii lor rivali, Partidul Verzilor.
"Putin este încrezător, Merkel este tensionată"
Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel, în timpul întrevederii de la Moscova din 20.08.2021. Sursă foto: Kremlin
Spiegel Online a numit misiunea lui Merkel la Moscova „o vizită îngrijorătoare care a arătat cât de departe au ajuns să difere pozițiile Rusiei și Germaniei de-a lungul timpului [...] Putin a precizat din nou că nu va tolera interferențele și lecțiile date din afară. Președintele rus părea mai încrezător ca niciodată, Merkel - tensionată și închisă”, precizează ziarul.
De asemenea, ziarul german Bild observă că „Putin și Merkel au opinii opuse cu privire la aproape toate problemele, dar sunt obișnuiți cu asta ... Înfrângerea din Afganistan și pierderea reputației mondiale a Statelor Unite și a aliaților NATO îl vor ajuta (pe Putin) în viitorul conflict cu Occidentul. Dar, cu siguranță, îi urează Angelei Merkel un rămas bun".
Din perspectiva Ucrainei, înainte de a părăsi funcția, Merkel nu a reușit să ajungă la un acord cu Putin cu privire la tranzitul de gaze prin Ucraina, care aduce Kievului aproximativ 2 miliarde de dolari anual, ceea ce, însă, era de așteptat. Ca răspuns, președintele rus solicită europenilor să fie de acord să mărească volumul de gaze primit din Rusia.
Pe de altă parte, Kievul se află sub presiunea Angelei Merkel în ceea ce privește punerea în aplicare a „formulei Steinmeier” de soluționare pașnică în Donbas și acceptarea funcționării gazoductului Nord Stream 2.
Zelensky a recunoscut că „nu așteaptă cadouri de la cancelar”, ci speră la „garanții de securitate energetică”, iar acest lucru va reprezenta probabil cel de-al doilea subiect principal de discuții în cadrul întrevederii de azi, de la Kiev.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News