Visează Grecia la un portavion? Atena ia în calcul achiziționarea unei nave multirol de pe care ar putea opera avioane

Foto: Helenic Navy Facebook
Foto: Helenic Navy Facebook

Grecia și-a propus un ambițios plan cu privire la modernizarea echipamentelor militare, dar și pentru înzestrarea Armatei elene în contextul tensiunilor tot mai mari cu Turcia. 

În ceea ce privește Forțele Aeriene, Grecia va plăti 2,3 miliarde de euro pentru achiziţia a 17 avioane de luptă Rafale ale producătorului Dassault, în cadrul unui acord ce va fi semnat în curând cu Franţa.

Grecia va cumpăra şase avioane Rafale noi şi 12 second-hand.

Însă cu toate că Atena va achiziționa Rafale din Franța, se pare că e loc și pentru F-35. Ministerul grec al Apărării are în vedere achiziționarea a 25-30 de avioane F-35, dar, din câte se pare, a coborât numărul la 18-24.

Ambasadorul Statelor Unite în Grecia, Geoffrey Pyatt, a confirmat, într-o declarație, că Atena intenționează să cumpere avioane F-35.

În ceea ce privește forțele navale, așa cum publicația noastră anunța în cursul săptămânii trecute, ministrul francez al apărării este deja în contact direct cu compania Naval Group pentru a înainta Greciei o propunere pentru 4 fregate Belharra. Punctele grele în negocierea ofertei sunt considerate costul ridicat al navelor și configurația specială necesară pentru a se adapta cerințelor grecești.

 

 

Grecia tatonează achiziționarea unei nave multirol de pe care ar putea opera avioane

 

Pe de altă parte, Atena este în curs de negociere și cu SUA pentru achiziționarea fregatelor multirol „MMSC” la pachet cu modernizarea a celor patru fregate „MEKO” și implicarea șantierelor navale grecești în acord.

În tot acest context publicația elenă Sportime.gr anunță că autoritățile de la Atena iau în calcul achiziționarea unei nave multirol de asalt amfibiu de tip LHD (Landing Helicopter Dock), care pe lângă elicoptere, poate opera și avioane.

O astfel de navă se regăsește și în Marina turcă. Este vorba despre TCG Anadolu care va intra în serviciu în 2021. Pe lângă Turcia, printre state care dețin asemenea nave se numără și: Italia, Franța, Egipt sau Algeria.

Sursa citată mai precizează că în cazul în care Atena va decide achiziționarea unei astfel de nave, grecii se vor îndrepta spre spanioli pentru construcția ei. 

Interesant e că spaniolii sunt implicați și în proiectul TCG Anadolu. Nava Turciei e proiectată prin transfer tehnologic și asistență cu implicarea spaniolilor de la Navantia.

TCG Anadolu a fost dezvoltată inițial pentru F-35B, dar ulterior Turcia a fost exclusă din programul F-35 ca urmare a deciziei Ankarei de a achiziționa sisteme rusești S-400. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel