Visăm la F-35, dar piloții români încă zboară cu MiG-21 LanceR. Achiziția de F-35 a României, pe prima pagină a presei din Franța

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Așa-zisa achiziție de F-35 Lightning II pe care România ar plănui-o a fost subiectul central în zona de apărare în această săptămână. Iar declarațiile făcute de politicienii români au ajuns inclusiv în presa internațională de specialitate.

În timpul vizitei efectuate la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, vizită care a avut loc în această săptămână președintele Klaus Iohannis a vorbit și el despre F-35, fără însă să menționeze și un orizont de timp.

„Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”, a precizat președintele Klaus Iohannis, vorbind despre înzestrarea cu aeronave F-16.

Ulterior, tot în această săptămână, ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat și el că dacă totul va decurge conform planului, achiziția de F-35 ar putea fi demarată în 2032. Spre deosebire de șeful statului, ministrul Apărării a oferit un orizont de timp.

„În ceea ce privește viitorul, generația a V-a, avem în proiectul nostru de înzestrare avioane F-35. Le-am proiectat pentru anul 2032. Planul este cam peste 10 ani să începem dotarea cu F-35”, a precizat Dîncu care a admis însă că planul va ține și de „resursele noastre financiare”. - Vasile Dîncu.

CITEȘTE MAI MULTE: Clarificări privind achiziția de F-35. România plănuiește să demareze înzestrarea în 2032

 

Intenția României de a achiziționa F-35 a ajuns pe prima pagină a presei de specialitate franceze

 

Sigur că dacă ne referim la F-35, vorbim în primul rând de o intenție de achiziție. Până la a demara un asemenea proces drumul e foarte lung iar provocările vor fi imense, nu doar din perspectiva costului de achiziție, dar mai ales din perspectiva costului de mentenanță pentru asemenea avioane, din perspectiva de pregătire a piloților, operatorilor, tehnicienilor, a infrastructurii etc.

Publicația franceză de specialitate Opex360 deschide prima pagină a ziarului online cu titlul „România plănuiește să achiziționeze avioane F-35 din Statele Unite ale Americii”.

Francezii citează declarația președintelui Iohannis, declarație pe care o sincronizează cu dislocarea temporară în țara noastră a 1.000 de soldați americani împreună cu blindate Stryker, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă.

Sursa citată amintește că achiziția de F-35 ar trebui să aibă loc abia după 2030 iar Bucureștiul, stat care alocă 2% din PIB pentru Apărare, intenționează să investească până în 2026 până la 10 miliarde de euro în modernizarea forțelor armate.

Francezii amintesc că declarația președintelui e un plan pe termen lung iar în prezent România se concentrează pe înlocuirea bătrânelor aeronave MiG-21 LanceR cu F-16 second hand achiziționate din Portugalia și Norvegia.

Am completa, o declarație politică în contextul în care până la F-35 sunt foarte multe lucruri de rezolvat în forțele armate.

 

Până la F-35, așa cum au amintit și francezii, piloții români încă mai zboară cu MiG-21 LanceR

 

2. Un F-16 ro... (f-16-mig-21-lancer_70222800.jpg)

Un F-16 românesc și un MiG-21 Lancer, sursă foto: Mihai Zamfirescu via Baza 86 Aeriană Borcea @ROAF @Forțele Aeriene Române

 

Un obiectiv mai plauzibil despre care ar trebui să vorbim ar fi completarea primei escadrile de F-16 Fighting Falcon achiziționată din Portugalia, cu în două escadrile prin contractarea celor 32 de F-16 norvegiene.

F-16 second hand e anunțat ca o perioadă de tranziție pentru F-35, dar în primul rând trebuie scoase cât mai rapid din serviciul de luptă MiG-21 LanceR, aeronave a căror resursă a fost extinsă parcă la nesfârșit.

Și, bineînțeles, demararea programului de achiziție de UAV-uri care să completeze achiziția de F-16.

Potrivit generalul Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, începând din 2024 bătrânele MiG-21 LanceR vor fi scoase din serviciul de luptă, urmând ca cele care dispun încă de resursă de zbor să fie utilizate strict pentru antrenament.

CITEȘTE ȘI: Câte MiG-21 LanceR mai are România. Armata trece numărul bătrânelor avioane la „informații confidențiale”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel