Vin primii piloți ucraineni de F-16 în România după ce au zburat pe Alpha Jet: Detalii privind numărul lor și stadiul pregătirii din România

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF

Primul lot de piloți ucraineni vor ajunge în România unde vor finaliza antrenamentul pe avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. Piloții au zburat deja avioane de antrenament Alpha Jet. Există deja detalii cu privire la aceștia.

Amintim că în urmă cu câteva zile Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează cadrul financiar pentru suportarea cheltuielilor în vederea ajungerii la Baza 86 Aeriană Borcea a piloților ucraineni de F-16 Fighting Falcon.

La finalul anului trecut a fost inaugurat oficial centrul de F-16 de la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, Borcea. Primul astfel de centru din Europa.

Centrul nu putea fi ridicat într-un timp de doar câteva luni fără implicarea directă a aliaților României, în special Olanda, și a producătorului Lockheed Martin, care au asigurat transferul tehnologic în țara noastră. România a pus la dispoziție infrastructura.

2. Avion de l... (f-16-romania_24733200.jpeg)

Avion de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: @DefenseRomania @ToniIuriciuc

Iar în aceste zile Guvernul a aprobat ordonanța care reglementează cadrul financiar pentru venirea piloților ucraineni. Întreaga ordonanță poate fi consultată AICI.

„Se aprobă suportarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, a cheltuielilor pentru instruirea personalului ucrainean în cadrul facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza 86 Aeriană - Fetești”, se arată în textul oficial care continuă:

„Cheltuielile revăzute la alin. (1) sunt destinate plății contractelor necesare instruirii personalului ucrainean, precum și pentru cartiruire, hrănire, transport, combustibil consumat în procesul de instruire, asigurarea echipamentului special și alte bunuri și servicii conexe”.  

Contractele prevăzute vor fi încheiate de Ministerul Apărării Naționale (MApN) prin derogare de la prevederile legislației naționale în domeniul achizițiilor publice.

 

Ajung primii piloți ucraineni la Borcea. Detalii despre numărul lor și stadiul programului de pregătire pentru trecerea pe F-16

 

3. Avioane F-... (f-16-romania-piloti_35718800.jpg)

Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române

Iar după documentul oficial adoptat, apare o nouă piesă din puzzle. Presa internațională anunță în urma unui reportaj intern că primii piloți ucraineni se pregătesc să finalizeze trecerea pe F-16 în România. 

Coincidență? Puțin probabil.

Jurnaliștii publicației Euronews English au efectuat un amplu reportaj la o bază militară din sud-vestul Franței unde un lot de piloți ucraineni se pregătește intens. 

Euronews afirmă că în perioada imediat următoare, piloții se vor deplasa „cel mai probabil” în România, unde vor finaliza cursul de pregătire. Aici vor zbura pe avioane F-16 Fighting Falcon.

E vorba de 10 piloți ucraineni, cu vârste cuprinse între 21 și 23 de ani. 

Potrivit sursei citate acest lot de piloți ucraineni se află deja de șase luni în Franța. Înainte ei au efectuat o primă etapă de pregătire în Marea Britanie. Pe insulă ei au zburat inițial pe GROB 115, iar în Franța pe avioane de antrenament Alpha Jet, produse de Dassault Aviation. În România îi așteaptă F-urile la Borcea.

Din sursele interne ale DefenseRomania în prezent la Baza 86 Borcea, la Centrul de pregătire pentru F-16, sunt deja 11 avioane ale Forțelor Regale Aeriene Olandeze.

4. Avion de l... (f-16-romania_13384100.jpg)

Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania

Așadar, din câte se pare, puse cap la cap informațiile, un lot de 10 piloți ucraineni va ajunge în România în perioada următoare, unde va finaliza trecerea pe F-16. Aceștia au efectuat până în prezent pregătirea în Marea Britanie și Franța.

Trebuie subliniat și faptul că în prezent la Centrul de la Baza 86 Aeriană Borcea efectuează pregătirea intens și primul lot de viitori piloți români de F-16. MApN a anunțat în mai multe rânduri că Centrul e deschis și piloților aliați, dar prioritatea pentru țara noastră va fi pregătirea propriilor piloți în contextul în care vor ajunge în cascadă în următoarele luni cele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia.

CITEȘTE ȘI: Cum s-a născut în timp record centrul de F-16, mutat de fapt în România din SUA. Norocul României au fost Olanda și F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel