Primii piloți români de F-16 instruiți în România au încheiat programul. Câteva detalii, deși multe date rămân clasificate, inclusiv identitatea piloților

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de luptă F-16 al Forțelor Aeriene Române expus la BSDA 2024 #România Photo: DefenseRomania
Avion de luptă F-16 al Forțelor Aeriene Române expus la BSDA 2024 #România Photo: DefenseRomania

Forțele Aeriene Române primesc un cadou, nesperat acum un an, tocmai în preajma Zilei Aviaţiei: primii piloți români de F-16 vor absolvi la Centrul F-16 de la Borcea, întreg proiectul fiind un uriaș pas înainte pentru aviația militară românească.

Familia piloților F-16 a Forțelor Aeriene Române va crește, odată cu absolvirea primei serii de piloți români instruiți la Centrul F-16 de la Borcea.

În urmă cu un an ne întrebam cum va reuși România să găsească suficiente sloturi de pregătire pentru piloții români care vor pilota cele 32 de F-16, aeronave care au început deja să vină în țară.

Nu putem să nu remarcăm faptul că înființarea Centrului F-16 din România accelerează programul de pregătire al personalului Forțelor Aeriene române.

 

Identitatea cursanților de la Centrul F-16 va rămâne secretă

F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Primul lot de piloți români a început instrucția pe F-16 încă din luna ianuarie, odată cu startul programului de pregătire din cadrul Centrului de pregătire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC) de la Baza 86 Aeriană Borcea (Fetești).

Iată că, la mai bine de șase luni de la acest moment, programul de pregătire e aproape complet. Astfel, potrivit informațiilor prezentate de oficialii MApN, cu ocazia discuțiilor avute cu presa, întâlnire la care a participat și DefenseRomania, în aproximativ două săptămâni va avea loc ceremonia de absolvire a primului lot de piloți români instruiți la Centrul F-16 de la Borcea. Numărul acestora este suficient pentru a asigura pilotajul unei părți din prima escadrilă de F-16 novegiene.

Un detaliu important este lipsa informațiilor privind identitatea piloților. Știți cine le operează, cine le pilotează? Nu. Iar asta ne confirmă și MApN - informațiile privind numele piloților care au absolvit cursurile de la Borcea nu vor făcute publice. 

Deși oficialii din Armată au refuzat să lege această decizie de conduita tot mai agresivă a Federației Ruse, aceștia recunosc că această practică, de a nu dezvălui numele piloților, este relativ nouă în ceea ce privește comunicarea Forțelor Armate. Salutăm această decizie.

De altfel, tot cei din MApN ne-au confirmat că și Forțele Aeriene din alte state NATO procedează similar. Acest lucru l-am remarcat și noi, ultimul exemplu fiind piloții aeronavelor Rafale ai Croației. Au trecut peste două luni de când șase piloți ai Forțelor Aeriene Croate au aterizat în Croația cu primele șase avioane Rafale, iar numele lor nu au fost niciodată publicate, notează presa croată.

 

România va avea 3 escadrile de F-16. Urmează F-35

 

Amintim că România are o escadrilă operațională 100%, mai exact cele 17 avioane F-16, achiziționate acum ceva ani din Portugalia.

Anul acesta a început să se formeze și Escadrila 48 Vânătoare - prima dintre cele două escadrile de F-16 bazate pe cele 32 de aeronave achiziționate de la Forțele Aeriene Norvegiene. Primele 9 avioane au ajuns deja în țară și au fost dislocate la Câmpia Turzii unde va fi sediul noii Escadrile 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană.

După ce toate aeronavele norvegiene vor ajunge în țară, Forțele Aeriene vor avea în dotare 49 de aeronave F-16 care vor constitui, alături de sistemele Patriot, coloana vertebrală a apărării antiaeriene a României și asigură tranziția la aeronavele F-35, de generația a cincea, pe care România speră să înceapă să le primească la începutul anilor 2030.

Potrivit declarațiilor ministrului Tîlvăr, anul acesta, există șanse foarte mari  ca să avem vești foarte bune în programul F-35 Lightning II, inclusiv cu privire la semnarea contractului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel