Viktor Orbán are un adversar serios, au arătat alegerile europene

După cum era de așteptat, câștigătorul alegerilor europene din Ungaria a fost partidul guvernamental Fidesz al premierului Viktor Orbán, care a obținut 44,62 la sută din voturi.

Partidul Respectului și Libertății (Tisa) al lui Péter Magyar a ocupat locul al doilea cu 29,69% din voturi. Formațiunea politică Tisa a fost înregistrată abia în luna aprilie a acestui an.

În urmă cu cinci ani, Fidesz a primit 52 la sută din voturi și a ocupat 13 din cele 21 de locuri ale Ungariei în Parlamentul European (PE), acum va avea 11. Tisza a câștigat șapte locuri la alegeri.

O coaliție de trei partide de opoziție (Coaliția Democrată, Partidul Socialist Maghiar și Dialog) s-a clasat pe locul al treilea cu 8,1 la sută din voturi și va ocupa două locuri în Parlamentul European, mișcarea naționalistă Patria noastră (Mi Hazánk) a câștigat 6,76 la sută din voturi și va avea un europarlamentar.

Alegerile europene de anul acesta au fost primul test de forță între Fidesz și Tisza și au arătat că partidul de opoziție, condus de un fost membru al partidului lui Orbán și actual critic dur Péter Magyar, va fi o forță de luat în seamă în viitor. Fidesz a câștigat două milioane de voturi și Tisza 1,3 milioane la alegerile europene.

Potrivit politologului Gábor Török, o situație complet nouă a apărut în Ungaria odată cu alegerile europene. „Partidul Tisa a devenit liderul clar al opoziției”, a declarat Török pentru site-ul web index.hu. Alegerile parlamentare se vor desfășura în 2026.

Și în Ungaria au fost alegeri comasate.

Alegerile municipale au avut loc împreună cu alegerile pentru PE, care au fost dominate de Fidesz-ul lui Orbán. Opoziţia a avut un succes deosebit în capitală. Cea mai strânsă luptă a fost purtată de doi candidați la funcția de primar al Budapestei. În final, actualul primar Gergely Karácsony l-a învins pe Dávid Vitézy (susținut de candidatul Fidesz, Alexandra Szentkirályi) la o diferență de doar 324 de voturi. Într-o metropolă de două milioane de oameni, este un rezultat foarte apropiat. Dávid Vítézy a anunțat deja că va cere renumărarea voturilor.

Ambii politicieni erau candidați de opoziție. Chiar înainte de alegerile municipale, însă, politicianul Fidesz Alexandra Szentkirályi a renunțat la candidatura ei, iar partidul de guvernământ a fost de partea lui Vitézy.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel