Cehia a prezentat Morana, cel mai nou obuzier autopropulsat dezvoltat de compania Excalibur Army

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Republica Cehă a prezentat lumii, în cadrul la expoziției internaționale de armament Eurosatory 2022 din Franţa, un nou sistem de artilerie autopropulsat din categoria TMG [Truck Mounted Gun] - obuzierul autopropulsat Morana. 

Obuzierul autopropulsat este fabricat de compania cehă Excalibur Army care a dezvoltat şi produs până în prezent şi alte obuziere autopropulsate, cum ar fi: Dana M2, Dana M1 și 2S1 Gvozdinka.

Ultimul obuzier autopropulsat din portofoliul producătorului ceh este Dita de 155 mm, iar o privire de ansamblu asupra obuzierului Morana de 155 / 52 mm scoată în evidenţă faptul că a fost construit pe baza obuzierului Dita de 155 mm.

Spre deosebire de Dita, inginerii care au proiectat obuzierul Morana au decis să monteze tunul în partea din spate a vehiculului, care este construit pe platforma șasiului de camion Tatra Force 8×8.

Mutând tunul în partea din spate a obuzierului, inginerii companiei Excalibur Army au instalat motorul în spatele cabinei vehiculului, care este blindată. Compania spune că, în acest fel, Morana este un mix rezultat în urma combinării unui sistem de artilerie autopropulsat pe roți din categoria TMG [Truck Mounted Gun] și un sistem de artilerie grea pe șasiu.

Obuzierul Morana are un tun de calibrul 155/52 mm şi poate fi utilizat în trei moduri: complet automat, manual și de urgență. Încărcarea tunului cu proiectile de artilerie este complet automată, ghidarea către ținte este, de asemenea, complet automatizată. Inițial, compartimentul obuzierului a fost încărcat cu 40 de proiectile de artilerie care puteau fi trase în serii de câte șase pe minut. În plus, există şi o mitralieră integrată de 12,7 mm ca armă secundară, iar întreaga configurație de armament este controlată din cabină.

Echipajul standard al obuzierului MORANA este format din trei membri - șofer, comandant, operator. În cabină pot încăpea în total 4 persoane.

Echipajul obuzierului este capabil să controleze complet tunul direct din cabină, fără a fi nevoit să-l părăsească, asigurând astfel o protecție maximă în cazul desfășurării în luptă.

Echipajul obuzierului Morana este format din trei membri - şofer, comandant și operator. Lucrul interesant, în acest caz, este că cei trei membri ai echipajului rămân în cabină și efectuează un control total asupra tuturor acțiunilor de oprire, poziționare, încărcare, ochire și tragere a proiectilului de artilerie de 155 mm. În acest fel, în cabina blindată, în care ușile obuzierului sunt, de asemenea, blindate, echipajul rămâne complet protejat.

La prezentarea obuzierului Morana la Paris au participat ambasadorul Republicii Cehe în Franța, Michel Fleischmann, ministrul adjunct al apărării, Tomas Kopechny, și președintele Asociației de Apărare și Securitate din Republica Cehă, Jiri Hinek.

Ambasadorul Cehiei în Franța, Michel Fleischmann, a lăudat capacitatea Republicii Cehe de a dezvolta tehnologii moderne în domeniul apărării: "Sistemul modern de artilerie este o tehnologie importantă nu numai pentru Republica Cehă, ci și pentru securitatea europeană." 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel