Viitorul tanc de luptă franco-german, prezentat într-o nouă configuraţie. Eurotank-ul vine echipat cu sistemul Trophy

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Eurotank, rezentat la expoziția Eurosatory 2023 de la Paris. Photo source: DefenseRomania
Eurotank, rezentat la expoziția Eurosatory 2023 de la Paris. Photo source: DefenseRomania

Viitorul tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, ar urma să primească sistemul activ de protecţie Trophy, dar şi un tun ASCALON de 140 mm, cel puțin asta intenţionează companiile producătoare care iau parte la acest proiect. 

Eurotank a fost prezentat pentru a doua oară în mod oficial la expoziția internaționala de apărare și securitate Eurosatory 2022, prima prezentare având loc în anul 2018 tot în cadrul expoziției Eurosatory.

Comparativ cu versiunea prototip prezentată în anul 2018, Eurotank-ul - "European Main Battle Tank" (E-MBT) - prezentat anul acesta la Eurosatory a venit echipat cu o turelă cu un nou design, mult mai futurist, care încorporează staţii de arme, dar cel mai important şi un sistem activ de protecţie Trophy.

Noua versiune a European Main Battle Tank - prezentată la expoziţia militară Eurosatory 2022

Concept proiect MGCS - expoziţia militară Eurosatory 2018

Eurotank-ul (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS) este rezultatul unei cooperări franco-germane de succes și eficiente, dar care a cunoscut şi unele dificultăţi.

Instalarea sistemul Trophy pe viitorul tanc principal de luptă franco-german nu este o surpriză atât de mare, deoarece la începutul acestui an a fost înființată în Germania compania Euro Trophy GmbH.  Misiunea acestei companii este de a comercializa, vinde și produce sistemul avansat de protecție activă Trophy (APS) pentru vehicule blindate (atât cele cu roți, cât și cele cu șenile) produse şi folosite de statele din U.E şi din NATO.

În spatele noii companii se află un joint venture format din compania germană Krauss-Maffei Wegmann (KMW), multinaționala General Dynamics European Land Systems (GDELS) și firma israeliană Rafael Advanced Defense Systems (Rafael).

Sistemul avansat de protecție activă Trophy – dezvoltat de compania israeliană Rafael – va fi produs în Germania datorită transferului de tehnologie şi va fi disponibil pentru statele membre din U.E şi NATO

Pe lângă testarea de-a lungul timpului a tehnologiilor deja integrate pe acest tanc - care poate fi operat de 2,3 sau 4 oameni - consorţiul franco-german KNDS [Krauss-Maffei Wegmann + Nexter Defense Systems] vrea să instaleze pe acesta tunul ASCALON de 140 mm, un produs al companiei franceze Nexter. 

Noua versiune a European Main Battle Tank - prezentată anul acesta la Eurosatory - a venit tot cu tunul cu țeavă netedă de 120 mm, dar KNDS a proiectat tunul ASCALON de 140 mm pe care vrea să instaleze pe acest tanc european.

Viitorul tanc principal de luptă franco-german are o lungime de 10,45 metri, o lățime de 3,85 metri și o înălțime de 3,24 metri. Este propulsat de un motor german MTU 883 EPP, care dezvoltă 1.500 de cai putere. Viteza maximă cu care se va deplasa tancul este de 65 km/h, cu o autonomie de 460 km.

 

Proiectul MGCS a început să fie dezvoltat începând cu ianuarie 2017

 

Proiectul MGCS (Main Ground Combat System) va avea ca obiectiv înlocuirea tancurilor germane Leopard 2, cât și a celor franceze AMX-56 Leclerc, începând de la mijlocul anilor 2030.

Proiectul este realizat de firma KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, tunuri Caesar şi blindate VBCI. Tancul EMBT, de fapt un hibrid alcătuit pe baza saşiului tancului german Leopard 2A7 dar cu turela tancului francez Leclerc, a fost dezvăluit în 2018 de către ministrul francez al Apărării, Francoise Parly, cu ocazia salonului Eurosatory organizat la Villepinte, în apropiere de Paris.

În ceea ce privesc contractele „care vor fi încheiate" ca parte a acestui studiu, ele se vor baza pe o finanțare împărțită 50% de Franța și 50% de Germania.

Proiectul are ca principal obiectiv reînnoirea parcului european care număra la ora actuală 8000 de tancuri şi 3500 sisteme de artilerie, potrivit unui studiu al KNDS. Pe de altă parte, noul blindat european ar fi destinat în mod egal şi exportului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel