Viitorul avion FCAS de generația a 6-a se naște, dar Franța pune două condiții. Una din ele e capacitatea nucleară a avionului

Darius Muresan |
Data publicării:

Dezvoltarea Next Generation Fighter (NGF), viitorul avion de generația a VI-a, face parte din programul mai amplu Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului (FCAS/SCAF) care urmărește implementarea mai multor sisteme aeriene de ultimă generație. Din program fac parte mai multe puteri europene, precum Franţa, Germania şi Spania.

 

Lansat în 2017 de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel într-un moment în care Uniunea Europeană era slăbită de decizia britanicilor de a părăsi blocul comunitar și de criza migranților, proiectul SCAF a fost de atunci sursa tensiunilor recurente între Franța și Germania. 

FCAS, după ce Germania a anunțat achiziția de aeronave americane F-35, participarea sa a fost pusă sub semnul întrebării, mai ales că de la Berlin nu venea niciun fel de clarificare despre ce se va face cu acest proiect comun, precum și cu altele cum ar fi tancul european.

Dar se pare că Germania a reușit, în cele din urmă, să-și clarifice planurile, sau cel puțin o parte dintre ele, și pe fondul unor critici, unele mai voalate, venite de la Paris. Intrarea în serviciu a FCAS este preconizată pentru anul 2040.

După o perioadă de întârziere cauzată și de neînțelegerile dintre industriile de apărare ale statelor implicate, etapa 1B a programului a fost demarată.

Programul vizează înlocuirea treptată în viitor avioanelor Rafale și Eurofighter.

 

Franța pune două condiții în programul FCAS - viitorul avion de generația a 6-a. Parisul dezvălui că vor exista 4 proiecte din care se va alege

 

2. FCAS (Futu... (fcas_54347000.jpg)

FCAS (Future Combat Aer System – Sistemul Aerian de Luptă al Viitorului)

Publicația franceză Opex 360 scrie că în programul FCAS (Future Combat Air System), parte a NGF, în urma căruia se va dezvolta viitorul avion, Parisul are două condiții clare.

E vorba de capacitatea viitorului avion de a dispune de capacități nucleare, dar și de a opera de pe un portavion. Jurnaliștii francezi reamintesc de pozițiile în acest sens avute încă de anul trecut de Sebastian Lecornu, ministrul Apărării din Franța.

Astfel, ceea ce nu e negociabil pentru Franța este capacitatea viitoarelor avioane de a efectua lovituri nucleare, dar și de a opera de pe portavioane. 

„Partenerii noștri germani cunosc aceste condiții pentru că am fost foarte clar cu ei”, a insistat ministrul francez al Apărării.

Despre acest aspect scrie și presa de peste ocean. Publicația americană Breaking Defense în citează pe generalul francez Jean-Luc Moritz, directorul proiectului SCAF pentru Franța, care în urma unei vizite în SUA, unde s-a adresat presei americane, a declarat că sunt luate în calcul patru modele diferite de avioane de luptă în cadrul programului.

Două dintre ele vor fi prezentate până în iunie 2024 iar decizia privind prototipul care va fi dezvoltat va fi luată în martie 2025.

Totodată, generalul francez a confirmat că noul avion de generația a VI-a va integra inteligență artificială.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel