Publicitate
Turcia continuă să fie destul de ambiţioasă şi nu pare că ar vrea să renunţe la programul militar pentru realizarea avionului de vânătoare TF-X, chiar dacă de la lăsarea oficială, în anul 2013, a întâmpinat destul de multe dificultăţi.
Potrivit Defense News, Ankara a ales un motor de fabricație americană pentru viitorul său avion de luptă TF-X, dar industria turcă de apărare va colabora și cu cea rusă pentru a produce în Turcia piese pentru acest avion.
Atunci, Alexander Mikheiev, directorul general al agenției de stat ruse pentru exportul de arme Rosboronexport, a precizat că Rusia cooperează deja cu Turcia, iar noi modalități de aprofundare a cooperării sunt analizate.
Turcia vrea motoare americane pentru avionul de vânătoare TF-X
Ismail Demir, care conduce Președinția Industriilor de Apărare (SSB) a Turciei, a declarat pe 4 decembrie că programul TF-X va folosi inițial motorul F110, produs de compania americană General Electric, dar va folosi și tehnologie și componente rusești pentru a construi viitoarele aeronave care rezultă din acest program.
Motoarele cu reacție GE F110 pot fi găsite pe avioanele de luptă F-16 și F-15, inclusiv pe cel mai recent model F-15EX (F110-GE-129). Potrivit publicaţiei Armadni Noviny, motoarele F110 pentru aeronava TF-X au fost alese de compania turcă TĂI (Turkish Aerospace Industries) încă din octombrie 2018, în special modelele F110-GE-129 sau F110-GE-132.
Interesul turcilor este firesc, deoarece derivatul motorului F110, adică motorul GE F118, este fabricat sub licență de compania de stat turcă Eskisehir Tusas Engine Industries, o companie soră a TAI. Cu toate acestea, motoarele F118 nu par a fi destinate pieței turce, ci forțelor aeriene americane - F118 poate fi găsit doar pe bombardierele B-2 Sprit sau pe avioanele spion U-2.
Motorul F110 urmează să fie dezvoltat, modernizat și fabricat în întregime în Turcia. În viitor, și pentru seria ulterioară de avioane TF-X, Turcia intenționează să producă singura motoare cu reacție - companiile turcești au fost deja invitate să își depună proiectele.
Următoarea fază a programului TF-X va implica modificări, dezvoltare, îmbunătățiri și trecerea la producția de serie, a mai spus Demir, precizând că industria turcă de apărare urmează să poarte negocieri cu Rusia cu privire la componentele de provenienţă rusească pe care Turcia să le producă pe plan local.
Demir a insistat să precizeze că „nu există probleme legate de achiziția motorului [F110]”, dar analişti militari, consultaţi de Defense News, spun că cel mai probabil Congresul SUA nu va aproba un acord care presupune vânzarea de motoare de fabricaţie americană către Turcia.
Programul TF-X a fost lansat în 2013, dar de la lansare a întâmpinat numeroase dificultăți
TF-X este un avion de luptă de generația a V-a, ce se doreşte a avea caracteristici similare cu F-35 Lightning II de la Lockheed Martin. Programul TF-X a fost dezvoltat cu scopul de a înlocui avioanelor F-16C/D, începând cu anul 2030. Din câte se ştie până la acesta oră, Turcia ar dori pentru forţele sale aeriene între 100-150 de aeronave TF-X, pe care să le menţină operaţionale până la începutul anului 2070. Cel puţin așa se prezintă lucrurile pe hârtie, dar vom vedea câte dintre acestea vor deveni şi realitate.
În iulie 2019, Washingtonul a exclus Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter condus de SUA, ca răspuns la decizia Ankarei de a achiziționa și implementa sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400.
De atunci, Turcia a acordat o importanţă mai mare derulării programului TF-X. Guvernul de la Ankara a alocat încă 1,3 miliarde de dolari pentru Faza 1 a programului TF-X. Un total de 6.000 de ingineri lucrează la acest program, iar Turkish Aerospace Industries (TAI) a declarat că va construi în curând primul hangar, destina să găzduiască acesta aeronava.
Turcia își propune să scoată primul TF-X din hangar în 2023 și să efectueze primele zboruri în 2025 sau 2026.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News