Viitoarele portelicoptere rusești, construite în Crimeea, vor avea la bord și drone S-70 Okhotnik

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 28.02.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, la Șantierul Naval Zaliv din Kerci, a început asamblarea corpurilor celor două nave universale de desant (portelicoptere), a căror construcție oficială a fost marcată pe 20 iulie 2020, printr-o ceremonie la care a participat și președintele rus, Vladimir Putin.

“Pentru viitoarele nave universale de desant are loc asamblarea corpurilor. Lucrările se desfășoară ținând cont de experiența obținută în construirea navelor de tip Mistral”, a spus sursa.

Agenția a reamintit faptul că Rusia a comandat în Franța două portelicoptere de tip Mistral. Acestea au fost construite împreună, jumătate din fiecare navă fiind realizată la Șantierul Naval din Baltiysk. Ulterior, acestea au fost transportate în Franța și îmbinate cu jumătățile construite pe teritoriul francez. În final, Franța a refuzat să mai predea cele două portelicoptere părții ruse, în urma trecerii Peninsulei Crimeea sub jurisdicția Rusiei. 

În ceea ce privește navele aflate în construcție la Șantierul Naval Zaliv, sursa a mai precizat că fiecare dintre acestea va avea un deplasament de peste 30.000 de tone. O navă universală de desant va putea transporta până la 1.000 de infanteriști marini, 16 elicoptere și patru vedete de desant.

“Termenele de predare a celor două nave către flotă au rămas neschimbate. Acestea trebuie să fie livrate în cadrul actualului Program de stat pentru înzestrare până în 2027”, a menționat sursa.

Noile nave universale de desant vor putea ambarca, pe lângă 16 elicoptere și până la patru drone grele de atac S-70 Okhotnik. Acest lucru a fost confirmat pentru agenția de presă Tass de către o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, în timpul forumului tehnico-militar internațional Armata-2020. Potrivit precizărilor acesteia, acționând de pe navele universale de desant, dronele Okhotnik vor putea să îndeplinească atât misiuni de atac, precum și de indicare a țintelor pentru rachetele hipersonice Zircon lansate de pe alte nave.

În luna mai 2020, Ministerul rus al Apărării a încheiat un contract pentru construirea a două portelicoptere, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de ruble (1,35 miliarde USD). Anterior, în fosta URSS și în Rusia nu au mai fost construite nave de acest tip. Potrivit planurilor curente, se estimează că prima navă va fi livrată în anul 2025, iar cea de-a doua în 2027. Cele două nave se vor numi Ivan Rogov și Mitrofan Moskalenko.

Șantierul Naval Zavod din Kerci este una dintre cele mai mari întreprinderi industriale din Crimeea, care lucrează pe piața construcțiilor și reparațiilor navale începând din anul 1938. Capacitățile de producție ale întreprinderii includ un doc uscat și mai multe ateliere, care permit construcția de nave mari, cu o lungime de până la 340 de metri, din diverse clase și cu diferite destinații.

Comentariul autorului: În ultima perioadă, mai multe surse rusești au vorbit despre posibilitatea transformării celor două portelicoptere aflate în construcție în portavioane ușoare. În paralel, în mediul militar s-a discutat despre necesitatea reluării unui proiect de dezvoltare a unui avion cu decolare și aterizare verticală, bazat pe avionul sovietic Yak-141.

Se pare însă că Rusia va adopta o soluție mai simplă de rezolvare a problemei, fără să mai fie nevoie de așteptarea implementării unui nou proiect de avion de vânătoare, care ar putea dura până la 10 ani. Este vorba de adaptarea navelor universale de desant și a noilor drone de atac S-70 Okhotnik pentru întrebuințarea în comun. Dronele se află în curs de testare și ar putea fi produse cu ușurință până la termenele de finalizare a celor două nave.

Trebuie precizat faptul că noile drone rusești de atac de tip Okhotnik sunt compatibile și comparabile cu avioanele de vânătoare de generația a cincea Su-57. Compartimentele interne pentru amplasarea armamentelor sunt identice și, în acest fel, cele două mijloace aeriene pot întrebuința aceleași tipuri de rachete și bombe. În plus, drona are avantajul de a nu ambarca la bord personal uman, care poate fi pus în pericol în timpul misiunilor de luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel