În marja expoziției internaționale BSDA 2024, care a avut loc în România, cea mai mare expoziție de tehnică militară din regiunea Mării Negre, DefenseRomania a discutat cu oficialii MBDA și despre planurile de viitor.
Iar Arnaud Rousset, vicepreședinte MBDA Europa, ne-a vorbit de racheta de ultimă generație aer-aer Meteor, produsă de MBDA. O rachetă integrată pe diferite tipuri de avioane de luptă, inclusiv F-35.
Racheta aer-aer Meteor, MBDA
„Interesul MBDA e să livrăm capabilitățile către statele care au nevoie de ele. În mod cert dacă un anume minister al Apărării ne cere să dezvoltăm un anume produs cu anumite specificații o vom face, dar beneficiul pentru aliați e să împărtășească un singur produs pentru a-l integra pe mai multe platforme”, ne-a precizat oficialul MBDA, care a dat exemplul rachetei aer-aer Meteor, integrată pe mai multe avioane, precum Gripen, Eurofighter, Rafale și F-35.
Celebrele rachete SCALP folosite și de ucraineni sunt un alt astfel de exemplu.
„Un singur produs care să răspundă tuturor nevoilor e un beneficiu major. Putem dezvolta produsul și cu specificații diferite, în funcție de cerințele fiecărui client”, a mai adăugat Arnaud Rousset.
Rachete Meteor pentru F-35 românești? Două state au ales deja rachetele aer-aer Meteor pentru F-35
Captură video cu un Gripen suedez lansând în premieră o rachetă Meteor integrată pe aeronavă de gigantul european MBDA
F-35 e o poveste de succes în Europa, iar MBDA a integrat racheta Meteor și pe avioanele de generația a 5-a. Sunt două state care deja operează Meteor de pe F-35. E vorba de Marea Britanie și Italia.
Meteor de la MBDA este o versiune modernă de rachetă tactică aer-aer cu bătaie dincolo de raza vizibilității directe, care poate funcționa în cele mai ostile medii. Racheta poate angaja cu succes o mare varietate de ținte, de la avioane de luptă la UAV-uri mici și rachete de croazieră, la distanțe de peste 150 km.
Astfel, programul Meteor reprezintă una dintre cele mai de succes colaborări din Europa în domeniul apărării, reușind să aducă împreună Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania și Suedia.
Amintim că în 2022, așa cum anunța și DefenseRomania la vremea respectivă, Saab a anunțat că un Gripen suedez a efectuat cu mare succes primul test de tragere cu racheta avansată BVRAAM (Meteor Beyond Visual Range Air-to-Air). Era vorba de un Gripen E, rezultatul fiind un succes de la lansare până la lovirea țintei.
Racheta Meteor a fost lansată de pe Gripen E la o altitudine de aproximativ 5.000 de metri deasupra poligonului de testare Vidsel din nordul Suediei.
În ceea ce privește F-35, recent, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a precizat că anul acesta "vom avea vești bune" despre semnarea contractului pentru achiziţia avioanelor F-35. Declarațiile au fost făcute luna trecută, la Seul, în Coreea, în contextul unei întrebări adresate de DefenseRomania.
O aeronavă de tip F-35 a Marii Britanii, sursă foto: Lockheed Martin
F-35 va fi cel mai scump program de înzestrare din istoria țării noastre. Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.
România va achiziționa într-o primă fază 32 de avioane F-35.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News