Viitoarea coaliție din Germania pregătește curățenia de primăvară: Măsuri dure împotriva cailor troieni din UE, iar Ungaria e prima pe listă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Peter Szijjártó la Sankt Petersburg / Foto: Peter Szijjártó, facebook
Peter Szijjártó la Sankt Petersburg / Foto: Peter Szijjártó, facebook

Ungaria a intrat sub lupa Berlinului, atitudinea aproape frățească față de Rusia - în contextul războiului din Ucraina - i-ar putea aduce lui Orban un răspuns european mai puternic.

Este știut faptul că vecinii ungari ”au pus talpă” la toate sancțiunile UE privind Rusia și au urmărit doar propriul beneficiu economic (cumpărând în continuare gaze) în dauna unității europene.

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a mers pentru a 13-a oară în vizită de lucru în Rusia, de la începutul invaziei pe scară largă.

Frecvența acestor vizite a stârnit suspiciuni în rândul diplomaților și oficialilor guvernamentali europeni, care își pun la îndoială adevăratele motive.

Guvernul german în curs de formare intenționează să facă presiuni asupra conducerii UE pentru a întări acțiunea uniunii împotriva statelor membre cu probleme care încalcă principiile fundamentale ale blocului european.  

Propunerea din proiectul de acord de coaliție dintre blocul conservator CDU/CSU și SPD, scrie site-ul Politico, vizează în primul rând Ungaria.

”Instrumentele existente, de la procedurile de încălcare a dreptului comunitar și reținerea fondurilor UE până la suspendarea drepturilor de membru, inclusiv a dreptului de vot în Consiliul UE, trebuie aplicate mult mai consecvent decât înainte”, potrivit proiectul de acord de coaliție, negociat între conservatorii conduși de Friedrich Merz și social-democrații.

Deși Ungaria nu este menționată expres, proiectul de acord se referă în mod clar la acest cel mai mare ”infractor” din UE, care a fost acuzat de ani de zile de încălcarea normelor democratice, restrângerea libertății presei și limitarea independenței judecătorilor, scrie Politico.

Iar Berlinul are suficiente motive pentru a fi supărat pe guvernul Orban:

  • Orban se opune sistematic (chiar dacă uneori cedează, în schimbul unor concesii europene) măsurilor luate de Uniunea Europeană. Mai exact e vorba despre sancțiunile impuse Rusiei și ajutorul pentru Ucraina.

  • În calitate de trimis șef al prim-ministrului Viktor Orbán în ultimii 11 ani, Szijjártó continuă să viziteze Rusia în mod regulat, scrie și Bloomberg.

  • Ungaria folosește cooperarea cu Rusia pentru propriul beneficiu economic, în special pentru achiziționarea de resurse energetice în condiții favorabile.

  • Budapesta insistă și pentru extinderea proiectului comun al centralei nucleare sub conducerea Rusiei.

 

Ce măsuri pregătește Germania

Szijjártó a devenit fața politicilor pro-ruse și din ce în ce mai anti-occidentale ale lui Orbán:

  • autoritățile ungare plănuiesc să împiedice Uniunea Europeană să creeze un fond de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de 20-40 de miliarde de euro.

  • la o reuniune din 17 martie la Bruxelles, Szijjártó i-a acuzat pe omologii săi germani și austrieci că „s-au coalizat” împotriva lui pentru că au criticat Ucraina privind tratamentul minorității maghiare – o obiecție de lungă durată din partea Budapestei pe care criticii spun că guvernul ungar o folosește ca pretext pentru a se alinia cu Rusia.

Berlinul ar vrea să elimine dreptul de veto asupra votului pentru sancțiuni. Se dorește extinderea votului cu majoritate calificată în Consiliul UE, în special pe unele aspecte ale Politicii Externe și de Securitate Comune. Acest lucru ar trebui, de exemplu, să conducă la posibilitatea aprobării sancțiunilor anti-ruse fără a fi nevoie de acordul Ungariei.

De asemenea, articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană permite posibilitatea suspendării drepturilor de membru în Uniunea Europeană în cazul în care o țară încalcă în mod grav și persistent principiile pe care se întemeiază UE. Faza inițială a procedurii a fost lansată de două ori până acum (în 2018, împotriva Ungariei; în 2017, împotriva Poloniei).

În mai 2024, Comisia a oprit continuarea procedurii împotriva Poloniei, afirmând că nu mai exista amenințarea unei încălcări a „statul de drept”.

În cazul Budapestei, acest proces este încă în desfășurare din punct de vedere tehnic, dar parcursul este blocat din cauza dezacordurilor politice dintre statele membre”, notează Politico.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel