„Parteneriatul fără frontiere” dintre China și Rusia s-ar părea că se aplică la toate paliere. Piloții chinezi adoptă, astfel, manevrele agresive ale omologilor ruși, efectuate împotriva aeronavelor occidentale interceptate în Marea Neagră sau Marea Baltică.
Avionul de luptă chinez a zburat periculos de aproape de avionul american, spun oficiali americani, citați de Reuters.
Incidentul a avut loc pe 21 decembrie, avionul de vânătoare chinez fiind cel care s-a apropiat la circa 3 metri de avionul militar american, ce efectua operațiuni de rutină deasupra Mării Chinei de Sud.
Pilotul unui avion chinez J-11 „a efectuat o manevră nesigură”, obligând aeronava RC-135 să efectueze manevre de evitare a unei coliziuni, a declarat Armata SUA .
Un purtător de cuvânt al comandamentului, referindu-se la Armata Populară de Eliberare a Chinei, a mai spus: „Am observat o creștere alarmantă a numărului de interceptări aeriene și confruntări nesigure pe mare de avioanele și navele PLA.
„Acest ultim incident reflectă o tendință îngrijorătoare de practici de interceptare nesigure și periculoase utilizate de către PLA, comportament care îngrijorează Statele Unite.”
Incidentul, făcut public după 8 zile: ”Dezvăluirile de acest tip necesită timp”
În ceea ce privește motivul pentru care armata americană a așteptat opt zile pentru a face publice întâlnirea, un alt purtător de cuvânt a scris: „Dezvăluirile de acest tip necesită timp pentru a verifica detaliile, obținerea și desecretizarea imaginilor și pentru a face notificări adecvate altor agenții guvernamentale”.
La o zi după incident, Comandamentul Indo-Pacific al SUA a precizat într-o declarație că „urmărește îndeaproape” activitățile militare chineze în Marea Chinei de Sud, Marea Filipinelor și Marea Chinei de Est.
China a revendicat de mult timp insulele din disputata Marea Chinei de Sud. Într-un discurs din 2015 la Singapore, liderul Xi Jinping, a spus că insulele au fost sub control chinez „din cele mai vechi timpuri” și că China „trebuie să-și asume responsabilitatea de a-și proteja suveranitatea teritorială și interesele maritime legitime”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News