Victoria talibanilor încurajează ambițiile Iranului în regiune

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Iranul consideră înfrângerea Statelor Unite în Afganistan ca o oportunitate nu mai puțin importantă decât ieșirea forțelor americane din Irak, care îi permite să răstoarne echilibrele sensibile din regiune, în timp ce țări și organizații nu au ratat ocazia de a-i curta și felicita pe talibani pentru victoria lor.

Observatorii consideră că înfrângerea americană va oferi Iranului și milițiilor sale din Irak un curaj mai mare pentru a încerca expansiunea regională, întrucât nu este exclus ca forțele sale loiale să răstoarne autoritățile de la Bagdad.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat luni că "eșecul militar" al Statelor Unite în Afganistan oferă o oportunitate de a realiza o pace durabilă în țară.

Raisi, în realitate, nu s-a referit în mod explicit la talibani și nici la căderea capitalei în mâinile grupului islamist. Președintele a afirmat că intenționează să stabilească relații bune cu Afganistanul vecin, țară cu care împarte o frontieră de 900 de kilometri, și să sprijine eforturile de restabilire a normalității, în timp ce a îndemnat toate grupurile implicate să ajungă la un acord național.

Pentru unii analiști, pozitivitatea adoptată de Teheran cu privire la renașterea talibanilor trebuie considerată "pragmatică". Cu toate acestea, o mare parte din populația iraniană își amintește încă cu uimire când, la 8 august 1998, trupele talibane au intrat în consulatul iranian din orașul nord-afgan Mazar-Sharif, ucigând mai mulți diplomați și un reporter al agenției de știri IRNA. Cu acea ocazie, talibanii au susținut că aceștia au fost uciși de indivizi care acționau independent, dar Teheranul a responsabilizat mișcarea pentru decese, ceea ce a stârnit indignare și a amenințat că va declanșa o intervenție militară iraniană în Afganistan.

La sfârșitul lunii iulie, în cadrul "dialogului strategic dintre Statele Unite și Irak", în urma unei vizite a prim-ministrului irakian Mustafa Al -Kazemi în Statele Unite, timp în care s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, s-a anunțat că forțele luptătoare americane vor fi retrase din Irak până la sfârșitul anului.

Forțele americane, aproximativ 2.500 de militari, sunt concentrate în prezent în trei baze, iar numărul lor este neglijabil în comparație cu efectivele de 160.000 din momentul ocupării Irakului în 2003.

 

Situațiile din Irak, Siria și Afganistan au favorizat strategia iraniană de infiltrare

 

Observatorii consideră că răsturnarea regimului Saddam Hussein de către Statele Unite a deschis ușa hegemoniei Iranului în regiune, de care Teheranul a profitat, întrucât a integrat grupuri armate loiale în instituția de securitate irakiană, iar aliații săi au o voce și o prezență puternice în Parlamentul de la Bagdad.

Războiul civil sirian a deschis, de asemenea, ușa unei prezențe militare iraniene puternice pe teritoriul sirian, în timp ce Hezbollahul libanez, aliatul Iranului în statul vecin Libanului, a devenit cea mai puternică forță din țară.

Observatorii cred că Iranul a pariat pe o strategie bazată pe presiunea indirectă asupra prezenței militare americane prin atacuri repetate ale milițiilor sale asupra bazelor americane pentru a forța Statele Unite să ia în considerare șederea în regiuni care nu merită sacrificii.

Atacurile milițiilor loiale Iranului s-au oprit de când Statele Unite și-au anunțat intenția de a se retrage din Irak. Pe lângă vocea iraniană care caută oportunități de defăimare a pozițiilor americane din motive strategice, au apărut voci care îi felicită pe talibani pentru înfrângerea Statelor Unite în Afganistan.

Premierul pakistanez Imran Khan, a cărui țară are legături strânse cu Statele Unite, a declarat că Afganistanul "a rupt lanțurile sclaviei". Serviciul pakistanez de informații este acuzat că este responsabil pentru crearea și protejarea talibanilor după invazia SUA în Afganistan și că s-ar afla în spatele organizării și pregătirii revenirii acestora la putere.

Dar vocea cea mai neobișnuită a fost Marele Muftiu al Sultanatului Oman, șeicul Ahmed bin Hamad Al-Khalili, care a felicitat poporul afgan într-un tweet și a afirmat: "Felicităm frații musulmani afgani pentru cucerirea manifestată și draga victorie asupra invadatorilor agresori". 

Acesta adăugat: "Sperăm ca poporul frățesc musulman să fie o mână în a face față tuturor provocărilor, că drumurile lor nu se vor separa, iar toleranța și armonia vor predomina între ei". Mesajuș lui Al-Khalili a venit în momentul în care s-a anunțat că Omanul îl va găzdui pe președintele afgan Ashraf Ghani, după ce a fugit de Kabul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel