Victor Orban ''a deschis cutia Pandorei'' în relaţiile cu Polonia: Varşovia acuză Budapesta de egoism ca răspuns la acuzațiile de ipocrizie

Cristian Soare |
Data publicării:
Premierul maghiar Viktor Orban, sursă foto: Viktor Orban Facebook
Premierul maghiar Viktor Orban, sursă foto: Viktor Orban Facebook

Înalți oficiali din Polonia și Ungaria și-au exprimat acuzații reciproce cu privire la politicile lor față de Rusia, în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Fricțiunile dintre Varșovia și Budapesta au fost provocate de discursul premierului ungar Viktor Orban, în care acesta și-a reiterat dezacordul cu politicile Statelor Unite, ale Uniunii Europene și ale Poloniei în special, ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

 

Ungaria a fost supusă unui ''control special'' după ce Orban s-a folosit de președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru a da mai multă greutate discuțiilor, în special cu președintele rus Vladimir Putin, ca parte a ceea ce premierul ungar numește "misiunea sa de pace".

Vorbind în fața unei adunări de etnici maghiari din România la 27 iulie, Viktor Orban și-a reluat afirmațiile repetate cu privire la ceea ce el numește declinul Occidentului ca urmare a ceea ce el consideră a fi o politică greșită față de Rusia.

Premierul ungar a mai insistat că comunitatea internațională ar trebui să refuze să îi ajute pe ucraineni să se apere împotriva agresiunii ruse.

Orban a lăudat Rusia pentru modul în care Moscova contracarează sancțiunile occidentale și a făcut o serie de acuzații la adresa guvernului SUA, făcând aluzie la implicarea acestuia în avarierea gazoductului rusesc Nord Stream din Marea Baltică.

Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a remarcat că premierul ungar răspândește "teorii ale conspirației Kremlinului cu privire la Statele Unite".

"Cu greu ne așteptam la așa ceva din partea unui aliat", a declarat ambasadorul pe X/Twitter, referindu-se la calitatea de membru NATO a Ungariei.

 

Orban a declanşat un război al declaraţiilor împotriva Poloniei

 

Viktor Orban a scos în evidență Polonia pentru un parteneriat mai strâns cu Statele Unite și a acuzat guvernul polonez de "ipocrizie" pentru criticile sale asprea aduse la adresa cooperării Budapestei cu Moscova.

"La Varșovia, frații noștri polonezi duc cea mai ipocrită politică, atacându-ne pentru relațiile noastre cu rușii, în timp ce ei înșiși sunt fericiți să facă afaceri cu ei", a declarat Orban, citat pe site-ul oficial al guvernului.

Acuzațiile au stârnit o reacție dură la Varșovia, unde ministrul de externe Radoslaw Sikorski a declarat că Ungaria își pierde prietenii din cauza egoismului guvernului de la Budapesta.

,,Nu văd cum această simetrie maghiară, plasându-se între Moscova și Bruxelles, întărește influența Ungariei. În schimb, irită pe toată lumea", a declarat ministrul polonez într-un interviu acordat site-ului Visegrad Insight.

Cu o zi înainte, adjunctul său, Wladyslaw Teofil Bartoszewski, a calificat declarațiile lui Orban drept "antieuropene, antiucrainene și antipoloneze" și s-a întrebat dacă apartenența Ungariei la UE și NATO este justificată.

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a răspuns rapid acestor declaraţii, precizând: "Pentru a păstra fraternitatea polono-ungară, am tolerat mult timp provocările și ipocrizia actualului guvern polonez, dar acum paharul este plin".

Szijjártó a repetat afirmația premierului Orbán potrivit căreia "polonezii se află pe lista cumpărătorilor uneia dintre cele mai mari companii petroliere rusești".

Discuțiile despre petrolul rusesc s-au intensificat după ce Ucraina a restricționat tranzitul de petrol rusesc către Ungaria și Slovacia ca urmare a extinderii sancțiunilor impuse de Kiev împotriva companiei ruse Lukoil.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel