Val de demisii în Guvernul Ucrainei: Și-au anunțat plecarea Vicepremierul Ucrainei și patru miniștri, inclusiv ministrul de externe Dmitro Kuleba

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 3 septembrie, mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt și-au dat demisia, printre care ministrul industriei strategice Aleksander Kamișin , ministrul justiției Denis Maliuska, ministrul ecologiei Ruslan Strileț , viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică Olha Stefanișina și viceprim-ministrul și Ministrul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar Irina Vereșciuk.

Miniștrii justiției, industriei strategice și protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina și-au depus demisia. În același timp, șeful Fondului Proprietății de Stat al Ucrainei a demisionat, a anunțat Ruslan Stefanciuk, Președintele Parlamentului Ucrainei. Lor li s-a alăturat ulterior și viceprim-ministrul, care se ocupă de integrarea europeană și euro-atlantică.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a demisionat, a anunțat Președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk.

Toate aceste demisii vin în contextul speculațiilor cu privire la posibila demitere a premierului Denis Șmîhal, care este în funcție din 2020. Potrivit unor surse, potențialii înlocuitori ai lui Șmîhal includ Iulia Siridenko, prim-viceprim-ministru și ministrul economiei și Oleksi Chernisov, CEO al Naftogaz.

De asemenea, există zvonuri că ministrul Afacerilor Externe Dmitro Kuleba ar putea fi și el demis. Cel mai probabil candidat pentru funcţia sa este adjunctul său Andri Sibiha care este în prezent șef adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei.

„Rada Supremă a Ucrainei a primit scrisori de demisie de la ministrul industriei strategice al Ucrainei, Oleksandr Kamîșin, ministrul justiției, Denys Maliusk, și ministrul protecției mediului și resurselor naturale, Ruslan Strileț. Am primit și o scrisoare de demisie de la șeful Fondului Proprietății de Stat al Ucrainei, Vitali Koval”, a anunțat marți șeful parlamentului ucrainean.

Seara, potrivit ziarului Ukrainska pravda, Olha Stefanișina, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, și-a dat demisia.

Scrisoarea de demisie a viceprim-ministrului Olha Stefanișina

În Ucraina, parlamentul aprobă demiterea membrilor guvernului. Potrivit președintelui său, legiuitorii ar trebui să discute despre demisiile la una dintre următoarele sesiuni ale Camerei. Potrivit agenției Interfax-Ucraina, deputatul Iaroslav Zelejnak a spus că parlamentul ar putea evalua rotația cadrelor în guvern în două zile. Înainte de asta, el va auzi relatări despre situația din departamentele miniștrilor în deplasare.

Încă în iulie a acestui an, deputatul Fedir Venislavski a anunțat că în viitorul apropiat sunt planificate schimbări „direcționate” în guvern. Totodată, el a dat asigurări că nu se pune problema înlocuirii ministrului Apărării Rustem Umerov.

Potrivit declarației deputatului de la conferința de presă, sunt în pericol și miniștrii de externe și reintegrarea teritoriilor ocupate. Potrivit legiuitorului, posibilii succesori sunt încă în discuție. El a mai amintit că în timpul războiului, conform legii, nu toți membrii guvernului pot fi înlocuiți.

La sfârșitul lunii august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul forțelor aeriene Mîkola Olesciuk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel