În prezent, la nivelul MApN sunt active, în diferite stadii, peste 70 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe (Forțe Terestre, Forțe Aeriene, Forțe Navale și Forțe pentru Operații Speciale).
Dintre acestea, peste 30 de programe au contracte în derulare.
Achiziția de sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD)
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
Se pare că, potrivit surselor noastre, în primele luni din 2025, MApN va semna contractul pentru programul de dotare a Armatei cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD).
Sistemele SHORAD/VSHORAD completează apărarea aeriană a României asigurată în prezent de sisteme mai vechi, precum Hawk, și completează sistemele Patriot sau sistemul Aegis de la Deveselu, ultimul fiind deținut de SUA și pus sub comandă NATO.
Amintim că Romtehnica a lansat în noiembrie 2023 o licitație de 9,48 miliarde de lei (circa 1,907 miliarde de euro) pentru achiziția sistemelor SHORAD/VSHORAD.
Cine se „bate” pentru programul SHORAD/VSHORAD
Cele patru companii aflate în continuare în competiție sunt:
Gigantul european MBDA cu sisteme VL Mica - Mistral 3, acest lucru fiind o certitudine. O chestiune interesantă e că MBDA a propus României sistemele SHORAD/VSHORAD și prin intermediul mecanismului derulat de Uniunea Europeană - EDIRPA - program de achiziție comună. România a aderat deja la această achiziție comună.
Israelienii de la Rafael, cel mai probabil cu sistemul de rază scurtă SPYDER și cel cu rază medie de acțiune I Derby.
Posibil nemții de la Diehl Defence, cu un sistem în variantele IRIS-T SLS (rază scurtă) și IRIS-T SLM (rază medie).
Coreenii de la LIG Nex1, posibil cu noul sistem LIG Artillery Missile Defense (LAMD). Deși par o prezență exotică, coreenii sunt bine „poziționați”. Compania coreeană LIG Nex1 produce și sisteme MANPAD (portabile) KP-SAM Chiron, care au fost achiziționate deja de România.
Posibil norvegienii de la Kongsberg Defence & Aerospace, cu sistemul NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System).
Achiziția este una vitală, deoarece sistemele SHORAD/VSHORAD vor asigura protecția obiectivelor împotriva țintelor care evoluează la joasă altitudine, in special a rachetelor de croazieră, dronelor, elicopterelor sau a avioanelor.
MLI, un mega program care va fi lansat anul viitor. Programe de achiziții care vor fi inițiate în 2025
Mașină de luptă a infanteriei (IFV) Redback. Photo source: DefenseRomania
De asemenea, din informațiile DefenseRomania, se desfășoară activități în vederea inițierii, până la sfârșitul anului 2025, a procedurilor de achiziție pentru 10 programe de înzestrare.
Armata va iniția și programul MLI - Mașina de Luptă a Infanteriei, unul din cele mai așteptate programe de înzestrare ale Armatei României. Acum câțiva ani, valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 2.99 miliarde de euro și presupune dotarea Forțelor Terestre cu 298 de vehicule de luptă pentru infanterie.
În 2025 ar putea demara și un program foarte așteptat de mult timp, care se va simți direct în rândurile militarilor români. Este vorba despre Programul pentru achiziția de armament pentru infanterie, care va însemna practic modernizarea armelor folosite de militari în cadrul operațiunilor terestre: pistoale, pistoale-mitralieră, arme de asalt, grenade etc.
În ceea ce privește licitația pentru mașini de luptă ale infanteriei (MLI), un mega contract de aproape 3 miliarde de euro, bătălia va fi la baionetă. Avem câteva companii care deja au confirmat prezența. E vorba de gigantul Hanwha Aerospace cu Redback, BAE Systems cu CV 90 și Rheinmetall cu Lynx.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News