SAMP/T a testat o nouă rachetă contra Kinjalului hipersonic. Avionul ”invizibil” Su-57 ar putea fi una dintre țintele rachetei Aster 30 B1NT?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta Aster 30 B1NT din sistemul SAMP/T (Foto: DGA) / Avion Su-57 (Ministerul rus al apărării)
Racheta Aster 30 B1NT din sistemul SAMP/T (Foto: DGA) / Avion Su-57 (Ministerul rus al apărării)

Vești bune pentru ”Patriotul european”. Sistemul franco-italian SAMP/T (Mamba) ar putea primi caracteristici sporite, după ce o rachetă Aster 30 B1NT a fost lansată cu succes, pentru prima dată.

Săptămâna aceasta, la poligonul de tragere al Direcției Generale de Armament din cadrul Armatei Franceze, a fost lansat cu succes un nou interceptor, a anunțat OCCAR - Organizația pentru Cooperare în domeniul Armamentului.

Este vorba despre racheta Aster 30 B1NT (New Technology), care va echipa sistemul de apărare antiaeriană franco-italian SAMP/T în configurația viitoare SAMP/T New Generation (SAMPT NG).

În timpul acestei trageri de probă, două ținte aeriene au fost dislocate pentru a simula o situație complexă de apărare sol-aer, inclusiv o țintă reprezentând un avion de luptă inamic.

Aster 30 B1NT va echipa sistemele franceze și italiene SAMP-T New Generation (NG) de apărare antiaeriană care sunt programate să intre în serviciu în 2026. Franța va primi 12 sisteme, în timp ce Italia a comandat 10 sisteme SAMP/T NG, așa cum nota, luna trecută, site-ul breakingdefense.

DefenseRomania a discutat, lunile trecute, cu reprezentanți ai Thales implicați în programul SAMP/T New Generation. Potrivit acestora, până în 2030, varianta NG va înlocui toate sistemele SAMP/T aflate în dotarea armatei franceze.

 

Sistemul SAMP/T poate lovi rachete hipersonice

SAMP/T NG va detecta ținte aflate la 350 de kilometri distanță, iar rachetele Aster 30 B1NT vor avea o rază de peste 150 de kilometri, similar cu rachetele PAC-3 ale sistemului Patriot. Oficialii Thales ne-au precizat că Samp/T și Patriot sunt pe deplin compatibile și complementare. ”Când te confrunți cu două tipuri de sisteme, nu poți știi care dintre ele te va angaja și ce senzor va fi folosit, ceea ce crește incertitudine în rândul forțelor care te atacă. Dacă multiplici această abordare prin combinarea acestor sisteme, generezi o capacitate tactică redutabilă”

Ministrul francez al Forțelor Armate, Sebastian Lecornu, a confirmat și câteva dintre capabilitățile mai puțin cunoscute ale noii rachete, care va putea intercepta inclusiv rachete hipersonice.

„Acest sistem este capabil să intercepteze rachete hipersonice, făcând față amenințărilor la 360 de grade”.

Rachetele Aster 30 B1NT va avea o precizie crescută, iar capul de căutare al rachete, în bandă Ka, are capacitatea de a detecta inclusiv ținte ”cu o semnătură radar scăzută”.

Nu este exclus ca SAMP/T în noua configurație NG, împreună cu racheta Aster 30 B1NT, să poată fi utilizat cu succes și pentru interceptarea celor mai moderne avioane rusești Su-57. Deși sunt concepute pentru a avea capabilități stealth (invizibilitate radar), Su-57 au câteva zone vulnerabile care îi amplifică semnătura radar.

Integrarea rachetei Aster 30 B1NT se extinde dincolo de sistemele Samp/T. Racheta va fi, de asemenea, montată la bordul distrugătoarelor de apărare aeriană de tip Horizon ale Marinei Italiene (din 2027) și ale Marinei Franceze (din 2030).

Nu este clar dacă noua versiune va putea fi utilizată cu succes și împotriva rachetelor de croazieră.

 

 

Concurența este puternică

Lansator Patriot aflat în dotarea Armatei României, expus la BSDA 2024 / Foto: DefenseRomania 

În ultimul deceniu, Franța și Italia au dezvoltat împreună sistemul cu rază medie de acțiune (SAMP/T), un sistem de apărare aeriană de fabricație europeană care poate intercepta rachete balistice, drone, avioane de luptă și alte ținte. Cu toate acestea, multe țări europene cumpără sistemul rival de apărare aeriană Patriot, fabricat în America.

Descarcă și tu aplicația pentru mobil DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Amintim dezbaterea care are loc în privința variantei de apărare antiaeriană pe care Europa ar trebui să o acceseze. Sistemul franco-german Samp/T dorește să concureze cu proiectul Berlinului, care conduce Inițiativa European Sky Shield, și care își propune să procure în comun Patriot (rază lungă de acțiune), propriile sisteme IRIS-T (rază medie) și Arrow 3 ale Israelului (rază foarte lungă de acțiune), pentru a oferi Europei o apărare pe mai multe straturi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel