Vești bune din SUA: Disponibilul de armament ar putea fi mai mare, dar e și o mică problemă - Unele depozite sunt neinventariate de la sfârșitul Războiului Rece

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata americană deține echipamente și muniții în exces, dar liderii nu știu unde se află și în ce stare sunt.

Publicitate

US Army (Forțele Terestre ale SUA) are depozitele pline cu arme de care militarii săi nu mai au nevoie. Dar serviciul nu știe unde și în ce stare se află, potrivit subsecretarului US Army, Gabe Camarillo.

„Uneori nu știm cu adevărat unde este tot echipamentul nostru în exces”, a declarat, marți, Camarillo la conferința anuală a Asociației US Army de la Washington. „Avem multe și se acumulează în timp.”

Nu este nevoie de toate, iar serviciul lucrează pentru a scăpa de armele și de alte echipamente de prisos, a spus și șeful Statului Major al US Army, generalul Randy George.

„Începând de acum, scăpăm de excesul de echipament”, a declarat George.

Pe fondul cererii crescute din partea aliaților și partenerilor americani, liderii armatei fac eforturi pentru o bază de date actualizată a acestor arme stocate. US Army are nevoie de informații mai bune și în format digital despre ceea ce are în aceste stocuri în exces, a spus Camarillo.

„Lucrez foarte mult cu Comandamentul de materiale al armatei pentru a găsi modalități de a cataloga mai rapid și în mod digital ceea ce avem în prezent, fără să mă bazez pe hârtii și pe soldatul de la aprovizionare care stă acolo, ia notițe și le pune pe o foaie de hârtie" a spus el.

 

US Army are în depozite arme neinventariate de la sfârșitul Războiului Rece

Lansator de rachete antiaeriene ”Hawk” / Eric Kilby, flickr

Spre deosebire de Marină și Forțele Aeriene, ale căror nave și avioane în exces sunt enorme și sunt stocate într-un număr selectat de locații, armele mai mici pun US Amy într-o situație unică.

„Cred că, probabil, dificultatea pentru Armată, în special, este că există foarte multe tipuri diferite de articole în inventarul lor”, a spus James Hursch, directorul Agenției de Cooperare pentru Securitate a Apărării, filiala Pentagonului care supraveghează vânzările de arme în străinătate. „Aceasta face să fie foarte greu de cunoscut și de urmărit fiecare dintre aceste lucruri.”

La începutul anilor 1990, Hursch a lucrat în programul de articole de apărare în exces pentru predecesorul DSCA, Agenția de Asistență pentru Securitatea Apărării.

„Am petrecut mult timp acolo, în anii 90, discutând despre ceea ce era în stoc și despre ce aș putea asocia cu cerințele pe care le vedem de la clienții de vânzări militare străine”, a spus Hursch.

La acea vreme, la scurt timp după încheierea Războiului Rece, armata americană muta armele în exces din Europa înapoi în Statele Unite.

„Celălalt lucru important nu este doar să știi ce ai [în exces în depozite], ci care este starea a ceea ce ai?” spuse Hursch. „Este foarte important ca partenerii și aliații să meargă să se uite la echipament înainte de a-l accepta.”

Majoritatea echipamentelor sunt date „ca atare”, ceea ce înseamnă că este posibil să nu fie în stare de funcționare.

US Army a trimis deja Ucrainei o parte din articolele sale în exces dar cererea pe front este una uriașă și există temeri că nu poate fi asigurată. Potrivit șefului Direcției Principale de Cercetare (GUR) a Forțelor Armate ucrainene, generalul Kirill Budanov, niciuna dintre părțile beligerante la război și susținătorii lor nu au fost pregătite pentru cantitatea imensă de muniție care s-a folosit până acum în lupte. Acum, după reactivarea confruntărilor armate între Israel și Hamas, adăugată efortului în curs de pregătire a Taiwanului pentru apărare, cererea de armamente și muniții a crescut și mai mult.

Cu siguranță, surplusul de echipamente americane va fi trimis în străinătate, dar încă nu se știe dacă va fi alocat în întregime teatrelor de acțiuni militare. O parte poate merge către țările NATO din estul Europei, care au fost membre ale Tratatului de la Varșovia. Țările respective ar putea trimite Ucrainei și ultimele stocuri de arme și muniții de model sovietic și să treacă în totalitate pe sistemele occidentale.

„Acest echipament în exces poate fi oferit cu costuri reduse sau fără costuri beneficiarilor străini eligibili în sprijinul obiectivelor de securitate națională și de politică externă a SUA”, potrivit abordării generale a Departamentului de Stat al SUA privind acest subiect, a precizat publicația americană Defense One.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel