Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB

Darius Muresan |
Data publicării:
Harta frontului Ucraina, 2 februarie 2024 - ISW
Harta frontului Ucraina, 2 februarie 2024 - ISW

Armata Ucrainei a reușit să stabilizeze situația pe frontul de est, a anunțat comandantul-șef al Armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, în timp ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că Rusia și-a crescut producția de obuze de 2,5 ori în ultimul an și a început producția de serie a unei noi bombe aeriene cu mare putere distructivă.

Generalul Sîrski a discutat joi la Kiev cu șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, și l-a informat cu privire la evoluția situației pe front, unde trupele ruse sunt în ofensivă, și a subliniat că pentru armata ucraineană "prioritățile cheie sunt munițiile și apărarea antiaeriană", conform unui mesaj postat pe Telegram.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, de asemenea, în aceeași zi că muniția armatei ucrainene este pe terminate și a cerut aliaților Ucrainei să-și intensifice ajutorul acordat Kievului.

Comandantul-șef al armatei ucrainene a discutat tot joi cu șeful Statului Major al armatei franceze, Thierry Burkhard, și i-a transmis că "Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să stabilizeze situația pe frontul de est în acest moment". Totuși, mai devreme Rusia a revendicat cucerirea încă unui sat pe acest front, pe care a înaintat treptat după ce a ocupat orașul fortăreață Avdiivka.

 

Rusia crește și dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB

 

Între timp, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat o fabrică în regiunea Nijni Novgorod care produce bombe aeriene și muniție de artilerie, conform unei înregistrări video difuzate de Ministerul rus al Apărării, notează Agerpres, care citează agențiile Reuters și EFE. Declarațiile înregistrate se referă la creșterea producției de bombe cu lansare aeriană FAB-500, dublarea producției de bombe FAB-1500 și lansarea producției de serie pentru FAB-3000.

Aceste bombe, cu greutatea indicată în denumire, au fost echipate cu kituri de planare și corecție a zborului care le transformă în bombe ghidate, putând fi lansate de avioane de la o distanță de aproximativ 70 de kilometri de țintă, permițând aviației ruse să acționeze în afara razei de acțiune a sistemelor antiaeriene ucrainene.

Totuși, potrivit anunțurilor făcute de Kiev și neconfirmate de surse independente, antiaeriana ucraineană a reușit recent să doboare peste zece avioane de vânătoare-bombardament Suhoi SU-34 ale Rusiei, după ce aviația rusă a riscat apropiindu-și avioanele mai mult de linia frontului pentru a lansa astfel de bombe, care au un rol tot mai important în atacurile ruse, atât prin distrugeri cât și prin impactul lor asupra moralului trupelor adverse.

De precizat că DefenseRomania a analizat acest subiect încă de anul trecut când Forțele Aeriene ucrainene au confirmat creșterea numărului de lovituri rusești cu bombe ghidate lansate cu aviația. Utilizarea lor poate deveni o provocare serioasă pentru Ucraina, fapt remarcat încă din 2023.

Rușii pot modifica bombele sovietice FAB-500 de 500 de kilograme, făcându-le controlabile. După lansare, acestea pot plana mai mult de 50 km, avioanele rusești nefiind nevoite să zboare aproape de granița cu Ucraina

Îngrijorări sunt și pe partea de artilerie. În acest război, care se duce în special cu artileria și dronele, superioritatea artileriei ruse îngrijorează Ucraina și aliații săi, care depun eforturi pentru a-și crește producția. Postul CNN a relatat mai devreme în acest an că Rusia produce de aproape trei ori mai multe obuze decât UE și SUA împreună, potrivit unor surse din serviciile de informații occidentale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel