În cadrul unor întâlniri de urgență la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orban, care a petrecut luni de zile criticând ajutorul, a fost în cele din urmă de acord să semneze.
Acordul reprezintă o victorie pentru liderii UE, care s-au luptat din ce în ce mai mult să negocieze cu Orban în privința unor probleme-cheie, în special războiul Rusiei din Ucraina, iar acest lucru este o veste bună pentru Ucraina, care duce o lipsă disperată atât de muniție, cât și de bani.
We have a deal. #Unity
— Charles Michel (@CharlesMichel) February 1, 2024
All 27 leaders agreed on an additional €50 billion support package for Ukraine within the EU budget.
This locks in steadfast, long-term, predictable funding for #Ukraine.
EU is taking leadership & responsibility in support for Ukraine; we know what is…
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că cele 27 de state membre ale UE au ajuns la un acord privind ajutorul acordat Ucrainei, la puțin peste o oră de la începerea summitului liderilor blocului comunitar și în ciuda amenințărilor Ungariei de a se opune acestui demers.
Anunțul a fost făcut în ciuda obiecțiilor ferme ale Ungariei în decembrie și în zilele premergătoare summitului de joi de la Bruxelles.
Michel a declarat că această mișcare "asigură o finanțare constantă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina" și demonstrează că "UE își asumă rolul de lider și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina... știm care este miza", a precizat oficialul.
Dacă vetoul Ungariei nu era depăşit, U.E nu avea un ''plan B'' pentru Ucraina
Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat joi că nu există un "plan B" în ceea ce privește ajutorul Uniunii Europene pentru Ucraina, iar premierul ungar Viktor Orban, care îl blochează, trebuie să decidă dacă Ungaria "face parte din comunitatea noastră", potrivit Reuters.
,,Trebuie să jucăm dur și corect, dar nu există loc pentru compromisuri. Nu există cale de mijloc - fie ești de partea ucraineană, fie de partea rusă", a declarat Tusk înaintea unui summit al liderilor celor 27 de țări membre ale UE.
Orban este singurul dintre cei 27 de lideri care și-a exprimat dezaprobarea față de un pachet de ajutor oferi ucrainei de către UE și care a solicitat un vot anual asupra ajutorului pe termen lung.
Summitul de joi este considerat ultima oportunitate de a ajunge la un acord asupra unui plan pe patru ani pentru un ajutor economic de 50 de miliarde de euro (53,93 miliarde de dolari) pentru Ucraina, care este victima unei invazii ruseşti începute în 2022.
Ungaria, care cultivă legături strânse cu Moscova, a făcut presiuni pentru o revizuire anuală care i-ar da dreptul de veto asupra plăților făcute către Ucraina în fiecare an.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News