Cei condamnaţi, Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski, cetăţeni ruşi, şi Leonid Harcenko, cetăţean ucrainean, au fost găsiţi vinovaţi de crimă şi de a fi jucat un rol în doborârea avionului, a anunţat preşedintele completului de judecată, Hendrik Steenhuis.
Un al patrulea acuzat, Oleg Pulatov, cetăţean rus, a fost achitat din lipsa unor probe suficiente, acesta fiind pe de altă parte şi singurul dintre cei patru inculpaţi care a fost reprezentat de un avocat la proces.
Avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe 17 iulie pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în estul Ucrainei. Olanda este ţara care a avut cele mai multe victime în accident (193 din cele 298 de persoane aflate la bord) şi în consecinţă şi-a asumat conducerea investigaţiei.
Zborul de linie MH17, doborât de separatiștii pro-ruși controlați de Rusia, cu un sistem rusesc BUK
Epava avionului MH17, doborât de un sistem BUK rusesc, folosit de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei
Instanţa olandeză a concluzionat că racheta cu care a fost doborât avionul, cel mai probabil o rachetă antiaeriană de tipul BUK, a fost lansată din zona controlată de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, iar Rusia avea controlul asupra acestora.
Judecătorii olandezi au considerat că cei trei condamnaţi ar fi efectuat transportul rachetei BUK de la o bază militară din Rusia şi au instalat sistemul antiaerian în zona din estul Ucrainei de unde a fost lansată, chiar dacă nu ei au apăsat butonul de declanşare.
Serghei Dubinski, în vârstă de 60 de ani, a fost prezentat de instanţa olandeză drept şeful serviciului de informaţii militare al separatiştilor proruşi. Subalternii săi, Oleg Pulatov, fost soldat în forţele speciale ruse, şi Leonid Harcenko, care ar fi fost comandantul unei unităţi separatiste, au participat direct la transportul sistemului antiaerian, potrivit Parchetului olandez.
Procesul a durat doi ani şi jumătate şi mai poate face obiectul unei proceduri de recurs. Numeroşi apropiaţi ai victimelor au venit joi să asiste la verdictul instanţei, în faţa unui tribunal bine securizat în apropierea aeroportului Schiphol, de unde decolase avionul.
Rusia a negat orice implicare în atacul asupra zborului MH17 şi a refuzat să extrădeze suspecţii, pretextând că extrădarea ar fi ilegală conform legislaţie ruse.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi pe Twitter ''a decizie importantă'' a tribunalului olandez. ''Pedepsirea tuturor atrocităţilor ruse - atât de ieri cât şi de azi - va fi inevitabilă'', a completat el
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News