Contestatarul său, discretul diplomat Edmundo González, candidatul opozițieei, a pierdut duipă ce a obținut doar 44,2 la sută din vouri. Maduro a obținut 51,4 la sută.
Un decalaj de șapte puncte. O adevărată întorsătură. Majoritatea institutelor de sondaj anticipau că profesorul ales de Platforma Unită pentru a învinge chavismul socialist conducea cu 20, poate 30 de puncte procentuale.
Realitatea a răsturnat previziunile. Dar de această dată rămân multe îndoieli. Majoritatea țărilor, chiar Columbia sau Chile, cu guverne de stânga și, prin urmare, mai favorabile lui Maduro, declară că rezultatele sunt „nu sunt credibile”. Toată lumea solicită o renumărare care să clarifice toate îndoielile și să stabilească un rezultat clar.
Potrivit unui comunicat oficial difuzat de Consiliul Naţional Electoral, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost reales duminică pentru al treilea mandat consecutiv, cu 51,20% din voturi.
În timp ce Cuba, Nicaragua, Honduras și Bolivia, și chiar și Siria lui Bashar al Assad, îl felicită pe Maduro pentru victoria sa, SUA solicită oficial să fie renumărate toate buletinele de vot de hârtie - singura variantă pentru a confirma sau infirma ceea ce indică numerele electronice.
Opoziţia a fost surprinsă, dar a contestat imediat rezultatele
Lidera opoziţiei Maria Corina Machado a declarat la primele ore ale zilei de luni că scrutinul a fost câştigat de candidatul opoziţiei, Edmundo Gonzalez, cu 70% din voturi.
Am câștigat în toate sectoarele, păturile și statele țării. Știm ce s-a întâmplat astăzi. Am monitorizat participarea oră de oră. Patru numărări rapide au dat aceleași rezultate ca și sondajele. Edmundo a obținut 70 la sută din voturi, în timp ce Maduro a obținut 30”.
Nicolas Maduro a promis ''pace, stabilitate şi dreptate'' într-un discurs susţinut în cursul nopţii de duminică spre luni, imediat după ce s-a anunţat că a fost reales cu 51,4% pentru un al treilea mandat ca preşedinte al Venezuelei.
Cele două versiuni se bazează pe date diferite. Datele electronice sunt una, buletinele de vot pe hârtie sunt alta. Pentru a clarifica o diferență atât de importantă, nu mai rămâne decât să se verifice toate registrele electorale și să se examineze preferințele exprimate electronic. Asta cere aproape toată lumea acum. Inclusiv secretarul de stat al SUA Antony Blinken.
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut o ''transparenţă totală în procesul electoral'' din Venezuela, după proclamarea victoriei lui Nicolas Maduro, contestată însă de opoziţie, relatează luni AFP.
Totuși, verificarea și compararea datelor se află în mâinile Consiliului Electoral Național, controlat de Maduro.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News