În septembrie 2014, Ministerul britanic al Apărării a anunțat o comandă pentru 589 de vehicule blindate noi Scout SV [denumite ulterior „Ajax” – în toate cele şase versiuni ale sale ] de la producătorul american General Dynamics Land System [GDLS] pentru aproape 4,5 miliarde de euro. Era vorba atunci de înlocuirea vehiculelor blindate CVR (T) ale armatei britanice.
Primul vehicule blindat de luptă Ajax ar fi trebuit să fie livrat în 2017. Cu toate acestea, termenul nu a fost îndeplinit, armata britanică primind în cele din urmă 14 vehicule Ajax pentru testare în 2020. Această întârziere a fost cauzată de dificultățile de integrare ale tunului CT40 de 40 mm pe turela vehiculelor blindate de luptă Ajax.
De parcă această întârziere nu era suficientă, ziarul Daily Telegraph a intrat în posesia unor rapoarte din care reiese că ministerul britanic al Apărării este nemulţumit de zgomotul excesiv şi vibrațiile pe care le produce caroseria vehiculelor Ajax, atunci când acestea sun în mişcare.
Aceste probleme ar fi determinat armata britanică să impună restricții de viteză vehiculului și să limiteze timpul în care militarii le pot opera.
Faptul că ministerul britanic al Apărării este nemulţumit de calitatea noilor sale vehicule blindate de luptă, provocă îngrijorări deoarece programul mulitar de înzestrare Ajax este fundamental pentru modernizarea şi îmbunătăţirea capabilităţilor de luptă ale forţelor armate.
Se pare că aceste blindate nu puteau circula cu o viteză mai mare de 30 km / h, doarece zgomotul excesiv şi vibrațiile erau atât de mari încât echipajul era obligat să poarte o protecție auditivă. Mai mult, vehiculele Ajax, supuse testelor de către militarii britanci, sunt destul de rigide şi stau destul de prost la capitolul mobilitate – una dintre cauzele acestor probleme este legată de masa vehiculului care este mai mare de 40 de tone.
Rapoartele în cauză subliniază că există un risc destul de mare în ceea ce priveşte utilizarea vehiculelor Ajax „în starea lor tehnică actuală”. Acest aspect va contribui la creşterea neinrederii soldaţilor britanici în în acest vehicul militar nou. De asemenea, raportul ajunge la concluzia că acest program militar de înzestrare „nu va asigura la timp capacitatea operațională necesară” a forţelor armate britancie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News