"Vom furniza Greciei vehicule germane de luptă pentru infanterie", a declarat Olaf Scholz reporterilor după un summit U.E care a avut loc la Bruxelles, adăugând că a ajuns la un acord cu premierul grec.
Scholz nu a oferit detalii cu privire la ce fel de vehicule de luptă pentru infanterie va preda Berlinul Greciei - sau ce fel de arme va transmite Atena către Ucraina.
"Ministerele apărării vor stabili detaliile și vor pune rapid în aplicare acest acord", a declarat Scholz, potrivit Reuters.
Bundeswehr (Armata Germană) avea la sfârșitul anului trecut 376 de vehicule de luptă Marder cu diverse modificări, 334 de noi vehicule de luptă Puma, precum și 257 de vehicule blindate cu roți Boxer.
Potrivit unor surse din domeniul apărării, Berlinul intenționează să livreze Greciei aproximativ 100 de vechi vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Marder deținute de compania germană de armament Rheinmetall.
În schimb, Atena ar urma să livreze Ucrainei mai multe BMP-uri de tip sovietic, a declarat sursa pentru Reuters. Anterior, Germania a fost criticată pentru că a tras de timp în ceea ce privește livrările de armament greu către Kiev.
Forțele Armate Elene aveau în inventar, la sfârşitul anului trecut, 167 de BMP-1, dintre care unele sunt echipate cu tunul antiaerian ZU-23-2.
Acum, această decizie ar putea supăra şi mai multe Ucraina, deoarece, în luna mai, cotidianul german Spiegel anunță că Rheinmetall se declara disponibilă să livreze către Ucraina mai multe vehicule de luptă de tip Marder. Adică, acel tip de vehicule militare pe care acum Germania ar urma să le livreze Greciei.
Arman Papperger, directorul executiv al Rheinmetall, a declarat luna trecută că producătorul german de vehicule militare este pregătit să livreze în doar câteva zile Ucrainei mai multe IFV-uri Marder, dar decizia era în pixul oficialilor de la Berlin.
„Pe termen mediu am putea oferi un total de 100 de vehicule de luptă Marder, iar primele ar ajunge în trei săptămâni”, a precizat atunci Papperger, cu referire la livrările către Ucraina.
Ucrainenii ar putea fi deranjaţi şi de faptul că, în ultima perioadă, au tot cerut ca statele occidentale să le ofere echipamente militare moderne, dar primeşte tot unele vechi de provenienţă sovietică.
După cum putem observa, beneficiarii echipamentelor moderne sunt unele state occidentale care nu sunt în război şi care preferă să ofere Ucrainei tehnica lor militară veche cu gândul că vor primi la schimb ceva mai bun.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News