În prezent, Ucraina ar putea avea o flotă de până la 200 de vehicule MRAP, dintre care majoritatea sunt reprezentate de Bushmaster și M1224 MaxxPro, urmate numeric de vehicule Husky, Kirpi (Turcia) și Mastiff (Marea Britanie).
M1224 MaxxPro este un vehicul de clasă MRAP dezvoltat de compania americană Navistar Defence împreună cu producătorul israelian Plasan, responsabil de producerea blindajului. În total, au fost produse peste 7.000 de astfel de vehicule, care se află încă în exploatarea mai multor armate ale lumii, inclusiv SUA și Emiratele Arabe Unite.
#Ukraine: Just a few International M1224 MaxxPro MRAP, donated by the United States, on the move somewhere in UA.
— ???????? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) August 14, 2022
Along with the Australian Bushmaster, UK-supplied Wolfhound and Mastiff, as well as BMC Kirpi from Turkey, the quantity of MRAP-classifed vehicles is increasing. pic.twitter.com/5saCnC2Zzw
Vehiculul are dimensiuni generoase, de 6,25 × 2,62 × 2,92 m și o greutate de aproximativ 17 tone, permițând o sarcină utilă de aproximativ 4,5 tone. Sursa de putere este reprezentată de un motor diesel Navistara DT-M10 de 425 de cai putere.
Protecția împotriva minelor este asigurată de un șasiu blindat în formă de V. În interior, în afară de șofer și trăgătorul la mitralieră pot fi transportați patru până la șase militari. În partea superioară, există o turelă care reprezintă postul de luptă al trăgătorului echipat cu armament individual ușor, de 7,62, sau 12,7 mm.
Ca la majoritatea vehiculelor pe roți, deplasarea în teren moale (noroios) poate reprezenta o problemă pentru îndeplinirea misiunilor în anumite zone, însă nivelul de protecție oferit de MRAP este un beneficiu incontestabil pentru trupele ucrainene care încă folosesc vehicule UAZ-469 sau chiar civile.
De asemenea, primirea de către Ucraina a unui număr însemnat de vehicule din categoria MRAP poate fi considerat un sprijin valoros având în vedere numărul mare de mine și explozibili improvizați existent în zonele de operații.
Aceste tipuri de vehicule oferă, de asemenea, un nivel de protecție mai bun față de clasicele BMP-1(2) sau BTR ucrainene, inclusiv împotriva focului de artilerie. Desigur, ele nu pot asigura protecția împotriva efectelor unei lovituri directe, însă pot proteja împotriva fragmentelor produse de obuzele puternice care explodează foarte de aproape de vehicul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News