Ucraina a primit încă un sistem de apărare antiaeriană prin instalarea de tunuri automate sovietice ZU-23-2 pe vechiul transportator blindat M-113, scrie Forbes.
"Probabil era inevitabil ca Ucraina să instaleze în cele din urmă tunuri automate ZU-23-2 din anii 1960 pe vehiculele sale blindate de transport de trupe M-113. Aceste două sisteme clasice au fost practic făcute unul pentru celălalt", arată autorul articolului.
Sovieticul ZU-23-2, montat pe un vehiculul mobil
Foto: Militari ucraineni trag cu tunul antiaerian ZU-23-2, în cadrul unor exerciții efectuate în 2016 / Sursa: Armata SUA, Elizabeth Tarr
Potrivit publicației, sistemul ZU-23-2 a fost proiectat în perioada sovietică, fiind compus dintr-o pereche de tunuri de 23 de milimetri cu ghidare manuală care trage proiectile de 15 cm la o distanță de până la 2 km, cu o rată constantă de 400 de cartușe pe minut.
Este o armă puternică și versatilă pentru apărarea aeriană, dar și pentru sprijin la sol.
În același timp, M113 dezvoltat în America este un vehicul din aluminiu de 14 tone, cu un motor diesel de 275 de cai putere și spațiu pentru doi membri ai echipajului și 11 pasageri.
„Ceea ce îi lipsește lui M-113 în ceea ce privește protecția blindajului, compensează prin spațiu, mobilitate și versatilitate. Adăugați armură și o turelă și puteți transforma M113 într-o mașină de luptă dură. Adăugați ZU-23-2 și veți avea o apărare aeriană foarte mobilă pentru vehicule și sprijin pentru infanterie”, subliniază publicația.
Trebuie spus că Forțele Armate ucrainene au instalat tunuri pe toate tipurile de vehicule încă de la începutul războiului la scară largă. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că un videoclip cu vehiculul M113 care are atașat un ZU-23-2 la bord a apărut pe rețelele de socializare în această săptămână.
US-supplied M113 APC in Ukrainian service, retrofitted with a rooftop mounted Zu-23-2 anti-aircraft twin-barreled autocannon. pic.twitter.com/2kAIlCU4YM
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) January 6, 2024
Lupta împotriva dronelor rusești
"Singurul lucru surprinzător este că unificarea lor a durat atât de mult. Aliații Kievului au furnizat forțelor ucrainene aproximativ 1.000 de M-113. Pe lângă rolul lor tradițional de transportoare blindate de personal, ei îndeplinesc și misiuni medicale și de evacuare. Odată cu Instalarea ZU-23-2 deasupra vehiculului M-113, noul sistem poate trage pentru a angaja infanteria și, poate mai important, poate doborî drone”, subliniază Forbes.
Zu-23-2 funcționează perfect. Există înregistrări ale personalului militar ucrainean situat de-a lungul traseului dronelor Shahed ale rușilor, umplând cerul cu foc de mitralieră și tun - și doborând Shahed-urile care zboară pe lângă ei,” - spune articolul.
Așa cum a declarat ministrul ucrainean al transformării digitale Mîkhailo Fedorov, ritmul frenetic de dezvoltare a aviației fără pilot necesită o scalare similară a sistemelor de apărare împotriva dronelor.
Ucraina intenționează să stabilească o producție pe scară largă de echipamente de război radio-electronice pentru a contracara dronele, mai ales că Rusia începe să folosească noi drone FPV pe front, care sunt capabile să ignore EW și nu au nevoie de ajutorul unui pilot pentru a atinge o țintă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News