Dar, această "forţă blindată" de vehicule de producție sovietică trebuie să fie întreținută corespunzător, deoarece tancurile vor trebui reparate pe măsură ce luptele pe front se intensifică. Acest lucru înseamnă că sunt necesare cantități mari de componente și piese de schimb, care, în teorie, sunt aproape imposibil de procurat.
Cu toate acestea, analiştii militari ucraineni ai publicaţiei DefenseExpress susţin că necesarul de piese de schimb ar putea proveni de la vechile tancuri T-72 ale forţelor terestre române.
Pentru susţinerea acestui punct de vedere analiştii militari ucraineni fac referire la un articol scris de DefenseRomania în mai 2022.
În articolul ''De ce a retras România tancurile T-72 și le-a lăsat să ruginească'', DefenseRomania a precizat la momentul respectiv că în presa internațională au apărut, la momentul respectiv, informații cu privire la faptul că România ar fi livrat Ucrainei tancuri T-72, asemenea altor state.
La momentul respectiv, pentru a documenta informaţiile apărute în mass-media cu privire la un posibil transfer de tancuri T-72 către Ucraina, publicaţia noastră a realizat un interviu cu generalul (r.) Dan Grecu. Acesta a abordat subiectul transferului de T-72, precizând că tancurile nu mai sunt folosite iar singurul tanc la care există excedent e T-55.
Nicio unitate a Forţelor Terestre Române nu are în dotare T-72
„Noi avem două categorii de tancuri. Cele fabricate în URSS - T-55 și tancurile românești cu care abia ne-am dotat unitățile noastre. Nu cred că există un excedent”, a precizat generalul (r.) Grecu într-un interviu acordat în mai 2022.
„Nicio unitate a Armatei române nu are T-72 în dotare”, a mai precizat atunci generalul român, care a adăugat că „nu am dezvăluit niciun secret militare, se cunoaște acest lucru”.
DefenseRomania a amintit şi despre o declaraţie mai veche, din 2014, a colonelul în rezervă Ifim Trofimov, fostul comandant al Batalionului 1 Tancuri „Vlad Ţepeş”, din Târgovişte, că preciza la momentul respectiv că tancurile T-72 fusese aduse în perioada comunistă la Târgoviște și mai erau aproximativ 30, considerând că erau superioare însă celorlalte aflate în dotare.
Tancuri T-72 românești aflate în depozitul de la lângă București, 2014, foto: Victor Samartinean
Ulterior, aceste tancuri au fost luate toate de la Târgovişte şi depozitate undeva la marginea Capitalei. Cinci dintre ele însă, au fost salvate şi trimise la Piteşti, cu tot cu simulatorul de tragere. Celelalte, spunea în 2014 colonelul (r.) Trofimov, „ruginesc în continuare lângă București”.
La tot aceste aspecte menţionate mai sus face referire şi publicaţia ucraineană DefenseExpress, dar ne reamintește ca un al motiv pentru care România a lăsat tancurile T-72 să ruginească tine de starea tehnică precară a acestor tancuri. În 1979, Uniunea Sovietică a vândut României T-72 la mâna a doua, fabricate în 1978, care fuseseră folosite în mod activ de armata sovietică. În armata română, T-72 era "secret", astfel că exista puțin personal capabil să lucreze cu el.
Prin urmare, atunci când Armata României a început în anul 2000 pregătirile pentru aderarea la NATO, soarta T-72 era deja stabilită. Era mai ușor pentru Forţele Terestre Romane să păstreze în serviciu TR-85 şi nu T-72.
Tancurile T-72 românești, bune ca piese de schimb pentru unele vehicule blindate de tip sovietic
Ultimele fotografii autentice cu T-72 românești datează din 2014 și nu există informații despre soarta lor actuală. Potrivit unor informații neconfirmate, este posibil ca aceste tancuri să fi fost transferate către Forțele Armate Ucrainene, susţin analiştii militari ucraineni.
Cu toate acestea, în momentul de față, singurul echipament care ar fi putut fi transferat de România către Forțele Armate Ucrainene sunt transportoarele blindate TAB-71M.
Publicaţia ucraineană DefenseExpress, concluzionează că în cazul în care tancurile T-72 românești se află încă în depozite și ruginesc în aer liber, acest "cimitir de tancuri" ar putea fi folosit de Forțele Armate ale Ucrainei cel puțin, ca sursă de piese de schimb pentru unele vehicule blindate de tip sovietic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News