Economia circulară îşi face loc şi în domeniul aviaţiei: Vechile aeronave britanice Tornado devin ,,materie primă'' pentru componentele avioanelor de generaţia a VI-a Tempest

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Imagine concept a Tempest, viitorul avion de generația a 6-a. Photo source: Gareth Jennings @X
Imagine concept a Tempest, viitorul avion de generația a 6-a. Photo source: Gareth Jennings @X

Royal Air Force a lansat un program inedit destinat reciclării componentelor avioanelor Tornado scoase din uz și transformării acestora în piese pentru următoarea generație de avioane de luptă ale Marii Britanii, potrivit unui comunicat de presă. Cunoscută sub numele de „Tornado 2 Tempest”, inițiativa transformă piesele Tornado inutile într-o pulbere de metal utilizată în imprimarea 3D, creând noi componente pentru programul Tempest.

Materialul reciclat - în principal oțel de înaltă calitate, aluminiu și titan - oferă piese potențial mai ușoare, mai puternice și mai durabile decât alternativele fabricate în mod tradițional.

Proiectul urmărește, de asemenea, să „economisească banii contribuabililor, să reducă dependența Regatului Unit de lanțurile de aprovizionare globale” și să consolideze industria națională de apărare ca „motor de creștere”, după cum se menționează în comunicatul de presă.

Proiectul a fost inițiat de Defence Equipment and Support's Defence Recycling & Disposals Team, în parteneriat cu echipa Future Combat Air System a Ministerului britanic al Apărării, Rolls-Royce și Additive Manufacturing Solutions Limited (AMS).

Comunicatul de presă o citează pe Maria Eagle, ministrul pentru achiziții publice și industrie în domeniul apărării, care a declarat:

„Proiectul Tornado 2 Tempest evidențiază creativitatea, ingeniozitatea și inovarea pe care apărarea le utilizează în abordarea noastră față de securitatea națională. Prin colaborarea cu principalii parteneri din industrie, putem face economii, putem reduce dependența de lanțurile de aprovizionare globale și ne putem asigura că forțele noastre armate dispun de cele mai bune echipamente pentru a ne menține țara în siguranță.

În timpul testelor, componentele cheie - cum ar fi un con de bot imprimat 3D - au fost montate cu succes pe motorul de testare Orpheus al Rolls-Royce. Comunicatul de presă îl citează pe Andrew Eady de la Rolls-Royce, care descrie proiectul ca fiind „îndrăzneț, interesant și inovator”, în timp ce directorul AMS, Robert Higham, aplaudă parteneriatul pentru că „ne permite să ne prezentăm capacitatea de a furniza procese și piese din economia circulară care schimbă regulile jocului în domeniul apărării”.

Inițiativa, finanțată parțial de Organizația de Sprijin pentru Apărare a Comandamentului Strategic al Regatului Unit, demonstrează, de asemenea, dorința Ministerului Apărării de a aborda „economia circulară”, reducând deșeurile și extinzând ciclul de viață al materialelor esențiale.

Tempest este conceput ca un avion de vânătoare invizibil de generația a VI-a, dotat cu o serie de sisteme: capacitatea de a opera cu sau fără pilot; de a controla roiuri de drone de atac; de a prezenta un profil radar redus; de a avea sisteme de date inovatoare și de a fi înarmat cu arme de ultimă generație, cum ar fi rachete hipersonice.

Această aeronavă avansată va fi livrată prin intermediul Global Combat Air Programme (GCAP) - un parteneriat între Londra, Roma și Tokyo. De asemenea, avionul stealth supersonic se va mândri cu un radar extrem de puternic de ultimă generație care poate furniza de 10.000 de ori mai multe date decât sistemele actuale, oferind un avantaj în luptă.

De subliniat și faptul că în Europa Tempest nu e singurul program de generația a VI-a aflat în dezvoltare. Programul Future Combat Aircraft System (FCAS) - derulat cu participarea Franței, Germaniei și Spaniei, cu Belgia plănuind să se alăture și alți parteneri precum Suedia văzuți ca potențiali nou-veniți - urmează să selecteze un proiect de avion de luptă până la finalul anului 2025. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel