Deși expedierea lor a provocat inițial critici, sistemele germane Gepard sunt în mare măsură responsabile pentru protejarea Ucrainei de dronele iraniene, arată portalul Politico.
Și anume, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat după atacul Rusiei de Anul Nou că forțele ucrainene au doborât până la 80 de drone deasupra Kievului. Politico a aflat de la oficialii ucraineni că sistemele Gepard au fost esențiale în apărarea cerului de deasupra Kievului.
La momentul luării deciziei de a trimite sistemele Gepard în Ucraina, mulți au atacat măsura.
Se punea întrebarea dacă vor fi utile pe câmpul de luptă tancurile germane din anii 70 Gepard, un vehicul blindat cu două tunuri antiaeriene de 35 mm, care poate fi îmbunătățit cu rachete Stinger, dar care a fost eliminat treptat din armata germană mai mult de acum un deceniu.
Totuși „armele din anii ’70” au jucat un rol cheie în distrugerea dronelor și rachetelor rusești, potrivit lui Zelenski. Guvernul german a trimis 30 de Gepard și se pare că vor fi trimise încă șapte.
Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 540 de drone kamikaze iraniene.”Gepard este eficient împotriva dronelor și rachetelor, dar nu este suficient” - a spus Yuri Ignat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.
Datorită amplorii atacurilor aeriene ruse, ucrainenii sunt nevoiți să folosească o gamă largă de tehnologii scumpe, nu numai echipamente sovietice mai vechi, ci și radare mai noi și lansatoare de rachete trimise lor de Occident.
Lipsa muniției
"Dronele Shahed sunt foarte ușor de combătut. Radarul Gepard le detectează bine, iar muniția de 35 mm se ocupă rapid de aceste dronele", declarau, în noiembrie, militarii ucraineni.
Gepard, scrie Politico, s-a dovedit a fi foarte eficient, dar problemele se profilează deja la orizont. O mare parte din muniția pentru Gepard a fost produsă în Elveția, iar guvernul elvețian a refuzat să dea Germaniei permisiunea de a exporta, invocând statutul său neutru.
Din această cauză, producătorul german Rheinmetall a decis să deschidă o nouă linie de producție, dar muniția va fi disponibilă abia pe sfârșitul acestui an. Lipsa producției interne a provocat alarmă în Occident încă de la începutul războiului.
Din această cauză, aliații SUA și europeni explorează toate opțiunile pentru a găsi muniție veche care ar putea fi folosită în Ucraina și pentru a combina capacități pentru a menține un ritm ridicat de producție, scrie Politico.
Sistemele Hawk întâmpină dificultăți similare
Potrivit unei surse a portalului, întâlniri sunt în desfășurare la Washington pe tema modalităților de procurare a muniției din epoca Războiului Rece și de adaptare a acesteia pentru utilizarea în Ucraina.
Un astfel de program a început deja: rachetele sistemului de apărare aeriană Hawk, retras de mult timp, trebuie să fie recondiționate înainte de a putea fi trimise pe front.
Pentru Statele Unite, un obiectiv important este acela de a împiedica livrarea dronelor iraniene, pe care Rusia le folosește pe scară largă pentru a distruge infrastructura din Ucraina.
”Căutăm o modalitate de a lovi producția iraniană prin sancțiuni, controale la export și companii private ale căror părți sunt folosite în producție - a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News