Nexter a oferit Marocului un blindat VBCI 8X8 pentru a concura cu vehiculele cu opt roți Stryker de la General Dynamics și Patria. Toate aceste vehicule blindate pot fi echipate cu tunuri care răspund nevoilor forțelor armate, inclusiv de 105 mm, 30 sau 40 mm.
Acest pas se înscrie într-un context integrat în care Marocul acționează pentru a umple golurile în capacitățile sale militare. În 2021, producătorul francez de arme Arquus a livrat armatei marocane aproximativ 300 de vehicule blindate VLRA, care probabil au fost imediat dislocate de-a lungul frontierei cu Sahara Occidentală.
În 2020, Marocul a semnat noi contracte pentru achiziționarea de arme foarte diverse pentru unitățile armatei sale.
De asemenea, Rabatul a intrat în discuții cu Nurol Makina pentru a obține vehicule blindate pentru Forțele Armate Regale. Vehiculul Ejder Yalcin este un vehicul blindat de luptă, conceput pentru a răspunde nevoilor securității și armatei turce în zonele populate și rurale, precum și pentru a înlocui vehiculele blindate cu roți importate din străinătate.
Vehiculele menționate sunt adesea alocate controlului frontierei, securității vehiculelor de apărare antiaeriană, de recunoaștere, a celor de comandă-control, precum și vehiculelor de detectare și distrugere a minelor.
Caracteristici și specificații:
VBCI 8X8 este un vehicul blindat cu opt roți de fabricație franceză, care a fost folosit de infanterie în diferite misiuni internaționale, inclusiv în Liban și Afganistan, începând din 2010. VBCI are un șasiu blindat din oțel și aluminiu cu protecție suplimentară de armuri modulare. Nivelul de protecție poate fi adaptat la amenințări și condiții. Armura de bază oferă o protecție completă împotriva cartușelor calibru 14,5 mm. Poate continua să se deplaseze dacă pierde o roată din cauza exploziei unei mine. Sistemele de protecție nucleară, biologică, chimică și de stingere a incendiilor sunt cu echipare standard.
VBCI este dotat cu turelă DRAGAR pentru o persoană. Este echipată cu un tun de 25 mm, cu dublă alimentare, și o mitralieră coaxială de 7,62 mm. Tunul este compatibil cu muniția standard NATO. Trage o singură lovitură, trei focuri, zece reprize sau își poate îndeplini sarcinile în modul complet automat. Cartușele penetrează 85 mm de armură la o distanță de 1.000 de metri. Tunul poate angaja, de asemenea, elicoptere care zboară la joasă altitudine. VBCI este echipat cu un sistem de lansare de grenade Galix și un sistem de capcană în infraroșu.
În ceea ce privește Stryker, produs de compania americană General Dynamics, este un blindat de luptă cu opt roți, care poate fi folosit pentru transportul infanteriei, evacuare medicală, misiuni de sprijin la stingerea incendiilor, luptă antitanc prin intermediul rachetelor ghidate antitanc, recunoaștere și informații, foc mobil și alte misiuni militare. Fiecare dintre aceste sarcini este îndeplinită de o versiune specifică a Stryker la cererea clienților și conform sistemelor care sunt integrate la bordul acestor vehicule blindate.
Vehiculul cu opt roți Patria este un vehicul multirol produs de compania finlandeză. Este destinat să ofere încărcătură utilă, performanță și protecție suplimentară. Are echipamente avansate pentru a oferi capabilități operaționale îmbunătățite în războiul modern.
În pofida convergenței performanțelor dintre cele trei vehicule blindate care concurează pentru contractul în favoarea Forțelor Armate marocane, alegerea finală va fi determinată de mai mulți factori, printre care prețul, rezultatele testelor efective pe pământul marocan și sistemele care pot fi integrate la bordul blindatelor.
Deși informațiile despre contract sunt puține, mai ales despre teste, Marocul are mare nevoie de aceste vehicule blindate la granițele sale, în special la frontierele cu Sahara de Vest.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News