„Noi trebuie să remarcăm un lucru – nu îți întinde nimeni o umbrelă de securitate dacă dacă tu nu participi. Deci 2% din PIB înseamnă și obligații care să fie pentru dotarea armatei și noi nu stăm foarte bine la dotare. Avem nevoie de în continuare de foarte multă dotare. Sunt niște cerințe pe care noi ni le-am asumat. Trebuia de acum 15 ani să luam avioane și nave pentru că și în zona asta stăm destul de slab și avem nevoie foarte mult de achiziții”, a declarat Vasile Dîncu, pentru Digi24, potrivit Gândul.
Ministrul a precizat că avioanele achiziționate de la norvegieni vor folosi la monitorizarea spațiului aerian din flancul estic.
„Am luat o escadrila F-16 pentru că trebuie să participam la monitorizarea și la supravegherea spațiului din flancul estic. Avem și noi în parteneriat cu ceilalți membrii NATO perioade când trebuie să ridicăm aparate de zbor pentru această monitorizare”, a precizat Dîncu.
Vasile Dîncu a afirmat la Digi24 că România nu își permite să achiziționeze la acest moment avioane de ultimă generație de tip F-35, chiar dacă ar fi majorată suma din PIB pe care țara noastră o repartizează pentru armată.
„Am văzut comentarii în presă – că de ce nu luam avioane F-35, dar sunt avioane pe care nu ni le putem permite. PIB-ul României și chiar dacă am da mai mult din PIB tot nu avem bani să cumpărăm escadrile F-35”, a precizat el.
Ministrul spune că escadrilele de F-16 pot funcționa fără probleme încă zece ani și de asemenea pot fi și îmbunătățite.
„Aceste avioane F-16 au o resursă de zbor de circa 2.500 de ore pentru fiecare aparat, asta înseamnă zece ani de funcționalitate. Există și un proces de retehnologizare, de a fi modernizate. Este absolut necesar în acest moment să avem avioane. Sigur că ar trebui să avem o flotă mult mai importantă la poziția strategică pe care o avem noi în NATO. În momentul de față atât ne putem permitem. Avem atâta securitate cât ne putem permite”, a mai spus Vasile Dîncu.
Ieri, Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a transmis către Senatul României un document oficial cu privire la achiziționarea a 32 de aeronave F-16 suplimentare pe lângă cele 17 din prima escadrilă. Aeronavele vor fi achiziționate din Norvegia, la un cost de 354 milioane de euro fără TVA și vor fi într-o configurație superioară celor pe care le-am achiziționat din Portugalia.
Documentul oficial, care reprezintă o cerere a ministrului Apărării, Vasile Dîncu, trimisă preşedintelui Senatului României, Florin Cîţu.
În document se precizează că ,,singura soluţie identificată în prezent ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informaţii, constă în achiziţia de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din 32 avioane F-16 în configuraţie M6.5.2 (superioară configuraţiei celor 17 avioane aflate în înzestrare), echipamente de suport logistic şi servicii de instruire''.
Prin achiziţia celor 32 de avioane F-16 se va asigura apărarea ţării prin misiuni de acoperire aeriană a teritoriului naţional, misiuni de lovire, misiuni de sprijin al acţiunilor celorlalte categorii de forţe armate, precum şi îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de NATO.
Norvegienii dețin estimativ 44 de avioane F-16 în vechea versiune A/B. La începutul acestei luni Norvegia a anunțat că primele 12 avioane au fost vândute de Oslo către un operator privat american.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News