Vasile Dîncu: România nu va participa cu trupe, nici cu echipament la înarmarea Ucrainei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat în cadrul unui interviu acorat în timpul emisiunii Tema Zilei, de pe TVR1, ce rol va juca România într-un eventual conflict militar ruso-ucrainean: Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. Ţara noastră este parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța, în armonie și într-o strategie foarte coerentă.

Întrebat în cadrul emisiunii Tema Zilei, de pe TVR1, ce ar trebui să înţelegem din declaraţiile președintelui SUA, Joe Biden, dar şi din cele ale președintelui Franței, Emmanuel Macron, potrivit cărora, dacă Rusia ar ataca Ucraina, vor trimite trupe suplimentare în România, sub egida NATO, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat: "NATO, așa cum a anunțat secretarul general Stoltenberg, nu va reacționa, indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei, nu va reacționa militar. Pentru că este clar: Ucraina nu este membră NATO, iar Tratatul Nord Atlantic arată că nu reacționează militar decât în condițiile unor țări amenințate care sunt în NATO. Deci acesta este în primul rând.''

’’

Dîncu a ţinut să precizeze că ,,nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România’’.

Ca o completare, Ministrul Apărării a făcut și o declaraţie care pe unii s-ar putea să-i deranjeze şi pe care să o considere nepotrivită, şi anume că ’’România nu va participa cu trupe, nici cu echipament la înarmarea Ucrainei’’

Amintim că, Statele Unite, Canda şi Marea Britanie au decis să sprijine Ucraina, pentru a descuraja Rusia să recurgă la o agresiune militară. Statele Unite au anunţat că vor suplimenta ajutorul acordat Ucrainei (200 de milioane de dolari drept ajutor pentru apărare), Canada a decis să trimită soldaţi ai Forţelor pentru Operaţii Speciale cu scopul de a oferi instruire militarilor ucraineni, Marea Britanie a decis în această săptămână să ofere armatei ucrainene mai multe sisteme de rachete antitanc de tip NLAW, iar Departamentul de Stat al SUA a dat dreptul Letoniei, Estoniei și Lituaniei să sprijine Ucraina cu rachete antitanc și cu alte tipuri de armament de producție americană.

Ulterior, Ministrul spaniol al Apărării, Mărgărita Robles, a anunțat că Madridul trimite nave de luptă pentru a se alătura forțelor navale ale NATO din Marea Mediterană și Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea în regiune crește din cauza consolidării prezenței armatei ruse la granița cu Ucraina.

 

Pericolul pentru România nu e unul militar, ci este unul strategic

 

,,Deci, România e doar parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța, în armonie și într-o strategie foarte coerentă. Dacă ar fi să spun, sintetic, pericolul pentru România nu e unul militar, ci este unul strategic: acela de a încerca, ce face Rusia, să ne întoarcem la 1991, atunci când s-a desființat Tratatul de la Varșovia, sau la 1997, când a început NATO să se deschidă spre alte țări, spre a asigura securitatea altor țări", a precizat Vasile Dîncu pentru TVR1.

 

Cât de important este pentru Romania anunțului făcut de Statele Unite și Franța


“Sunt trei semnificații foarte importante pe care vreau să le explic foarte clar, această posibilitate de a avea trupe NATO pe teritoriul nostru. În primul rând, propaganda rusă a încercat mereu să spună ca NATO și UE nu sunt solidare pe faptul că, într-adevăr, există o dezbatere între NATO și UE privind strategia, privind complementaritatea sau dacă să avem și în UE o armată. E o discuție pe care o vom tranșa, până la urmă, la Madrid, atunci când se va face conceptul strategic viitor. Deci, aliații, Franța, SUA, în acest moment au vrut să arate că Rusia nu are dreptate pentru că și ei se înțeleg foarte bine și au un plan foarte clar pentru Europa. Doi: au arătat, de asemenea, prin acest anunț, că nu va reacționa NATO și UE, nu vor accepta și este clar, au vrut să arate printr-un gest simbolic, că nu vor accepta ceea ce cere Rusia. Trei: este un gest de liniștire pentru populațiile din Est, pentru popoarele din Est care se simt amenințate în acest moment. Arătând că, deși propaganda din Rusia și din alte locuri a spus mereu că aceste țări nu vor beneficia de sprijin, indiferent de ce se va întâmpla, acest lucru a fost arătat foarte clar”, a precizat Dîncu.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel