Varșovia își asumă rolul de lider: Grupul de Luptă V4 al Uniunii Europene, condus de Polonia, este din nou în alertă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Militar polonez și transportoare blindate Rosomak - Sursa: X/Comandamentul general (Dowództwo Generalne))
Foto: Militar polonez și transportoare blindate Rosomak - Sursa: X/Comandamentul general (Dowództwo Generalne))

Luni, grupul de luptă Vişegrad al Uniunii Europene, format din trupe poloneze, precum şi soldaţi din Cehia, Ungaria şi Slovacia, a început pregătirea. Ministerul polonez al Apărării a anunțat pe rețeaua de socializare X, spunând că alerta va dura din iulie 2024 până în iunie 2025. Ultima dată când grupul a fost pus în alertă a fost anul trecut.

Punerea în alertă a Grupului de Luptă Visegrad, începând cu 1 iulie, reprezintă răspunsul militar al UE și al Poloniei la criza majoră de securitate din Europa generată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

La începutul acestui an s-a decis că Polonia va furniza principalele forțe ale Grupului de Luptă Vișegrad (Battlegroup V4). La acea vreme, ministrul polonez al apărării, Wladysław Kosiniak-Kamysz, a promis implicarea Poloniei după ce șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, i-a cerut acest lucru.

Sunt motive pentru a pune în alertă Battlegroup V4? Escaladarea războiului hibrid, agresiunea pe scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, raidurile la granița poloneză și tentativele de atac asupra militarilor polonezi sunt tot atâtea motive pentru ca Europa să crească nivelul de alertă.

”Credem că Uniunea Europeană trebuie să fie și mai implicată în problemele de securitate”, a declarat și ministrul apărării naționale WładysławKosiniak – Kamysz.

Brigada 6 Aeropurtată din cadrul Armatei Poloniei / Foto: gov.pl

Ministrul polonez al Apărării a declarat luni că comandamentul a ales militarii din Brigada a 6-a aeropurtată, care este comandată de generalul Michal Strzelecki, pentru că această structură a format și anul trecut nucleul grupului de luptă. Forțele au fost certificate pentru desfășurare în timpul exercițiului Swift Response, din mai.

Brigada a 6-a Aeropurtată este o unitate tactică de elită, cu un grad ridicat de mobilitate. Își poate îndeplini sarcinile ca Forță de Parașutiști sau poate efectua operațiuni de Desant-Asalt aerian, folosind elicoptere.

 

Battlegroup Vişegrad (V4)

Foto ilustrativ: Exercițiu efectuat de Brigada 25 cavalerie, Armata poloneză, facebook

Miniștrii apărării din Uniunea Europeană au decis în 2004 să creeze grupuri de luptă ca unități tactice extrem de mobile.

Grupul de luptă al Uniunii Europene este o unitate capabilă de răspuns rapid. Sunt un grupuri tactice foarte mobile – capabile să desfășoare operațiuni independente. Aceste forțe pot fi utilizate pentru distribuirea de ajutor umanitar, misiuni de salvare, misiuni de stabilizare, operațiuni de pace și răspuns la gestionarea crizelor.

Battlegroup V4 - unul dintre grupurile de luptă ale Uniunii Europene, care acționează la nivel de batalion - este gata să întreprindă misiuni umanitare, preventive și de stabilizare la o distanță de până la 6.000 de kilometri de Bruxelles, adică în Europa și nordul Africii, arată și portalul Polska Zbroina.

Majoritatea celor 2.300 de militari ai Grupului de Luptă Visegrad (Battlegroup V4) sunt polonezi din brigada aeropurtată și din alte unități.

Câteva zeci de soldați au fost trimiși și de Cehia, Ungaria și Slovacia, a mai spus Polska Zbroina. Unitatea ar trebui să se poată desfășura în termen de 15 zile de la decizia politică. În același timp, se așteaptă ca misiunile să dureze între 30 și 120 de zile înainte ca grupul să fie înlocuit cu forțe care operează sub pavilionul ONU.

Grupul de Luptă Vişegrad a fost pusă pentru prima dată în alertă de luptă în 2016, iar cel mai recent în prima jumătate a anului trecut.

România este parte a Grupului de Luptă HELBROC al UE, având Grecia ca Națiune Cadru și Bulgaria, România și Cipru ca națiuni participante, de unde și acronimul HELBROC.

Spre deosebire de Battlegroup V4, Grupul de luptă HELBROC include și state non-UE.  Din 2011 Ucraina participă ca „țară terță”, (non-membru UE), urmată de Serbia în 2017 și Macedonia de Nord în 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel