Polonezii aprobă redirecționarea către apărare a fondurilor PNRR. General: În caz de război muniția ne ajunge doar o săptămână sau două

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Artilerie Polonia / Dynamic Front 23, NATO
Artilerie Polonia / Dynamic Front 23, NATO

Având granița de est amenințată constant de Belarus și Rusia, situația Poloniei nu este deloc de invidiat. Totuși oficialii de la Varșovia sunt hotărâți să își ”blindeze” capacitaea de apărare.

Achizițiile masive de tehnică militară, creșterea numărului de militari sau proiecte defensive precum ”Scutul estului” sunt proiecte costisitoare, dar inestimabile din punct de de vede al securității statului polonez. Cu toate astea, finanțarea rămâne o problemă majoră, iar guvernul polonez a decis să apeleze inclusiv la fondurile din PNRR.

Polonia a reușit să convingă UE să redirecționeze către apărare fonduri din PNRR care cel mai probabil nu ar fi fost cheltuite la timp, o decizie care, poate, ar trebui să fie analizată și de oficialii români.

Marți, 25 martie, executivul polonez a decis să redirecționeze fonduri din PNRR către Fondul de Securitate și Apărare (FBD). Fondul va funcționa în cadrul PNRR și va finanța, printre altele: investiții cu dublă utilizare în domeniul apărării, modernizarea industriei de apărare și dezvoltarea tehnologiilor inovatoare de apărare. În acest scop, vor fi alocate până la 30 de miliarde zloți (aprox 7,15 de miliarde euro).

Guvernul polonez a fundamentat decizia pe noile politici adoptate de UE: ”Realocarea fondurilor din PNRR în direcția apărării este în concordanță cu prioritățile Comisiei Europene stabilite de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la 4 martie 2025, sub forma planului ReArm Europe (...) și este în conformitate cu concluziile Consiliului European din 6 martie 2025, care indică necesitatea intensificării acțiunilor pentru consolidarea capacităților de reziliență și de apărare ale statelor membre ale UE”. 

Fondurile pentru programul de apărare și securitate vor fi furnizate sub formă de împrumuturi preferențiale, cu dobândă redusă sau de investiții de capital parțial rambursabile, în funcție de locul și modul în care sunt investite. Datorită înființării Fondului, va fi posibilă utilizarea fondurilor KPO și după 2026.

 

Nu toate lucrurile sunt roz: ”În caz de război, muniția ne ajunge pentru una sau două săptămâni”

 

Andrej Duda și Darius Lukowski / Foto: Biroul Președintelui, Przemyslaw Keler

Șeful Oficiului de Securitate Națională al Poloniei, General-locotenent de rezervă, Dariusz Łukowski a comentat și informațiile apărute în presă că Polonia, cu resursele actuale de muniție, ar putea să se apere doar cinci zile.

Prognoza privind cele 5 zile este incompletă, întrucât  se referă în principal la zona tehnologiei vechi. În situația actuală, Polonia ar putea să se apere de Rusia pentru maximum două săptămâni, a precizat oficialul, citat de presa poloneză.

”Cred că, în funcție de modul în care se desfășoară lupta, această apărare ar putea fi realizată pentru o săptămână sau două, cu nivelul de aprovizionare de astăzi”, a explicat oficialul, care, în trecut, a fost responsabil cu logistica în Armata Poloniei.

Generalul Dariusz Łukowski a remarcat că Polonia alocă fonduri „mamut” din propriul buget pentru apărare (în 2025 urmează să se ridice la 187 miliarde PLN / 44,6 miliarde EUR).

Cu toate acestea, armata poloneză  încă are un amestec de echipamente vechi și noi, deficitul de muniție afectând în principal sistemele de arme învechite.

În cazurile platformelor de luptă introduse în forțele armate poloneze în ultimii ani, situația este „semnificativ mai bună”, potrivit lui Łukowski.

„Sperăm că în doi sau trei ani ne vom restabili potențialul de arme într-o asemenea măsură încât să putem rezista cu adevărat oricărei agresiuni din partea Rusiei”, a spus șeful Oficiului de Securitate Națională.

Acum câteva zile, premierul Donald Tusk a anunțat că  guvernul va începe construcția pe scară largă a fabricilor poloneze de muniție.

Citește și: Miile de obuziere și tancuri poloneze au nevoie de obuze în cantități industriale. Guvernul dă undă verde pentru construcția mai multor fabrici de muniție

 

”Vrem să apărăm fiecare centimetru de pământ polonez”

 

Amintim că Varșovia a decis să denunțe Convenția de la Ottawa pentru interzicerea minelor antipersonal și plănuiește reluarea producției de astfel de dispozitive, în scopul protejării teritoriului național.

”Astăzi nu avem minele menționate în Convenție, nu producem astfel de mine și sunt greu de accesat, dar este o tehnologie simplu de produs și poate fi lansată – a precizat generalul Dariusz Łukowski.

”Vrem să apărăm fiecare centimetru de pământ polonez, adică să nu permitem inamicului să intre pe teritoriul nostru”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel