Ultimul răspuns al SUA pentru ruși și chinezi: Racheta SM-6 folosită și de sistemul Aegis, lansată dintr-un F/A-18E Super Hornet

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă - Un avion F/A-18 Super Hornet american, lansând cu succes o rachetă antiradar cu rază extinsă AARGM-ER. Foto: U.S. Navy
Imagine ilustrativă - Un avion F/A-18 Super Hornet american, lansând cu succes o rachetă antiradar cu rază extinsă AARGM-ER. Foto: U.S. Navy

O armă cu potențial și repercusiuni tactice enorme, despre care se știe că există de ani de zile și pe care Marina SUA nu a recunoscut-o niciodată, nu mai este acum o enigmă.

O variantă a rachetei sol-aer SM-6 (cunoscută și sub numele de RIM-174) - posibil cea mai lungă rachetă aer-aer pe care Marina SUA a avut-o vreodată - a fost observată pe avioanele de luptă Super Hornet F/A-18E/F ale Marinei SUA în timpul Exercițiul militar bienal Rim of the Pacific (RIMPAC), cel mai mare exercițiu naval internațional din lume.

Aceste rachete modificate - de tip AIM-174B, indică o rachetă aer-aer cu rază foarte lungă de acțiune, deși această armă are capabilități de a lovi ținte înalte de la sol, acționând ca rachete cvasi-balistice.

Doi fotografi militari au confirmat pentru The War Zone că au putut vedea, în cadrul exercițiului RIMPAC aeronave de luptă  F/A-18E care transportau rachete N AIM-174B, indicativul „N” însemnând că rachetele au fost modificate pentru teste speciale.

Rachetele sunt marcate ca inerte - adică nu poartă un focos - și au benzi albastre, ceea ce înseamnă că nu au un motor activ. Un marcaj negru și galben în apropierea centrului fuzelajului rachetei pare a fi un semn de calibrare, ceea ce facilitează studierea comportamentului rachetei după lansare sau pentru testele în interior.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aeros (@aeros808)

Apropo, combinația dintre Super Hornet și SM-6/AIM174B a fost observată pentru prima dată în urmă cu trei ani, dar Marina SUA nu a recunoscut-o niciodată oficial.

Imaginile surprinse de cei doi fotografi la exercițiul RIMPAC denotă că aceste capacități de lansare aeriană a SM-6 se află în fazele finale de dezvoltare.

Cu toate acestea, nu este încă clar pentru ce ținte este dezvoltată racheta AIM-174B, deși denumirea sa spune multe. Aer-aer este în mod clar capacitatea cheie, dar întrebarea este ce se întâmplă cu celelalte capacități secundare ale SM-6, care pot lovi și ținte terestre și maritime.

Trebuie spus că rachetele SM-6 pot fi lansate de pe navele de război echipate cu Sistemul Aegis, dar și de un lansator de rachete containerizat, portabil, terestru, așa cum e prezentat în imaginea de mai sus.

Racheta SM-6 cu lansare terestră a fost concepută inițial pentru a combate amenințările aer-aer la distanțe lungi, precum și rachetele balistice în etapele finale de zbor, iar acum are, de asemenea, în anumite circumstanțe, capacitatea de a opera împotriva armelor hipersonice.

Ca rachetă aer-aer, AIM-174B ar permite Super Hornet să angajeze o varietate de amenințări aeriene de la distanțe de sute de kilometri, un avantaj semnificativ față de actualul AIM-120 AMRAAM, mai ales că promisul AIM-260 JATM, se află încă în dezvoltare. Amintim că raza de acțiune a rachetei SM-6 cu lansare terestră este de peste 370 de kilometri, dar aceasta depinde de mulți factori, inclusiv de modul în care este utilizat.

Lansarea din aer la viteza și altitudinea la care operează avioanele de luptă înseamnă că va avea o rază de acțiune semnificativ mai mare și o performanță îmbunătățită față de varianta lansată de la sol, deși varianta AIM nu are „boosterul” folosit de SM-6 standard.

 

Răspuns la rachetele rusești și chineze

 

O astfel de rachetă cu rază lungă de acțiune ar fi un avantaj imens, având în vedere că China își introduce acum rachetele aer-aer cu rază foarte lungă de acțiune. Această rachetă ar putea fi răspunsul la racheta aer-aer cu rază lungă de acțiune ghidată de radar chineză PL-15, dar și la racheta aer-aer hipersonică rusă R-37 cu o rază foarte mare de acțiune.

Utilizarea AIM-174B ar reprezenta o amenințare majoră pentru aceste avioane inamice. AIM-174B ar oferi, de asemenea, Super Hornet-ului capacitatea de a lovi ținte terestre sau de suprafață navale cu arme care sunt extrem de greu de interceptat la distanțe semnificative.

Atingerea vitezei apropiate sau mai mari decât viteza hipersonică în timpul fazei finale a zborului face ca această rachetă să fie o provocare defensivă majoră.

Toate capacitățile acestei rachete ar fi extrem de relevante într-un potențial conflict cu China în Pacific.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel