Varianta chineză a Manta Ray americană (Video). China investește masiv în drone biomimetice iar peștii artificiali chinezi sunt tot mai mari și performanți

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Varianta chineză a dronei subacvatice Manta Ray. Photo source: Screenshot YouTube @Win Match
Varianta chineză a dronei subacvatice Manta Ray. Photo source: Screenshot YouTube @Win Match

O serie de submersibile biomimetice în versiuni mai mari, dezvoltate integral de China, au început desfășurarea practică în Marea Chinei de Sud pentru perfecționarea misiunilor subacvatice de recunoaștere, după cum a informat presa chineză.

Dezvoltate de o echipă de la Universitatea Politehnică Northwestern din China, care “deține drepturile complete de proprietate intelectuală”, submersibilele cu corp moale imită în prezent specia de pește Diavolul de mare (Manta Ray), a informat duminică Televiziunea Centrală din China (CCTV).

Din 2006 au fost construite șase variante din această serie de UUV-uri (vehicule subacvatice fără echipaj), cu o greutate operațională de la 10 la 720 de kilograme, a informat  CCTV.

Videoclipurile arată că submersibilul înoată în mod natural la fel ca peștele pe care îl imită.

 

Echipa de dezvoltare a observat cum înoată acest pește, studiind inclusiv specimenele disecate pentru a analiza modul în care submersibilul biomimetic poate înota mai repede și mai eficient, a declarat Lu Yang, cercetător din echipă.

O versiune actuală a submersibilului este echipată cu camere optice, sonare, un sistem de poziționare și navigație prin satelit BeiDou, având posibilitatea adăugării de noi încărcături utile vizate de misiunile ulterioare.
Începutul desfășurării practice a acestor drone a avut loc în 2023, când un prototip de 460 de kilograme a trecut testul de adâncime de 1.025 de metri în Marea Chinei de Sud. Testele au inclus mai multe variante de submersibile biomimetice de acest tip (clasa “Diavol de mare”/”Manta Ray”), care au fost verificate în submersie timp de 60 de zile, precizează sursa chineză.

China dorește ca submersibilele sale biomimetice să poată acționa în roiuri începând cu 2025. Potrivit lui Hao Yiwei, un alt inginer din echipă. În timp ce un singur submersibil are încărcătură și rezistență limitate, un roi poate naviga la distanțe mai mari, cu mai o sarcina utilă mai mare.

Cao Yong, profesor la universitate, a declarat că echipa va efectua aplicații la mare adâncime pentru o variantă de 800 de kilograme.

“În viitor, vor fi dezvoltate prototipuri de clasă [pește] Ton, permițând transportul de încărcături mai grele și navigarea la distanțe mai mari. Acest lucru va permite recunoașterea [cercetarea] cu o eficiență mai mare și, în cele din urmă, vor deveni capabilități de cercetare și recunoaștere ale armatei”, a declarat Cao.

 

Program similar al SUA: Manta Ray

 

3. Noua dronă... (screenshot-2024-05-02-110509_62876000.png)

Noua dronă Manta Ray, în timpul testelor. Photo source: Northrop Grumman

SUA au un program similar, însă nu par să îl considere o prioritate În cazul SUA, programul de dezvoltare a acestei tehnologii se numește chiar Manta Ray. Este condus de Agenția de Produse de Cercetare Avansată pentru Apărare a Pentagonului (DARPA) și, în acest stadiu, implică prototipuri construite de Northrop Grumman și PacMar Technologies. 

Modelul Northrop a fost supus unor teste în largul coastei Californiei de Sud chiar la începutul acestui an.

DARPA a fost mulțumită de rezultatele testelor prototipului Northrop Manta Ray, efectuate în februarie și martie, despre care s-a spus că au inclus operațiuni de imersie folosind toate modurile de propulsie și direcționare ale vehiculului.

Se pare că în cadrul programului un accent sporit a fost pus pe structura modulară a dronei. Pentru testări, Northrop a expediat Manta Ray din fabrica sa din Maryland în California, unde drona a fost asamblată. 

“Testările noastre de succes, la scară largă, Manta Ray validează pregătirea vehiculului de a avansa către operațiunile din lumea reală, după ce a fost asamblat rapid pe teren din subsecțiuni modulare”, a declarat Kyle Woerner, care conduce programul pentru DARPA. 

“Combinația dintre transportul modular în țară, asamblarea pe teren și implementarea ulterioară demonstrează o capacitate de primă clasă pentru un UUV foarte mare.”

 

SUA lucrează de mai mult timp la un program mai larg de drone subacvatice.

 

Marina SUA lucrează de mai mult timp la un program mai larg de drone subacvatice. Alianța AUKUS (Australia, Marea Britanie și SUA) a dezvoltat UUV-uri, inclusiv cele suficient de mici pentru a fi lansate din tuburile lans-torpilă ale unui submarin. Acele drone ar putea fi folosite atât pentru misiuni de recunoaștere, cât și pentru misiuni de atac.

În decembrie anul trecut, US Navy a preluat primul său UUV extra-larg “Orca”. Submarinul, construit de Boeing, are 26 de metri lungime și 80 de tone, fiind unul “tradițional” Marina americană intenționează să folosească “Orca” pentru plantarea de mine marine, dar sunt avute în vedere misiuni mai largi.

Imitând felul în care înoată peștii, submersibilele biomimetice performante vor beneficia de dinamică și mascare mult mai bune decât submarinele și vehiculele subacvatice fără pilot cu formă tradițională, oferindu-le potențiale aplicații în activități de recunoaștere subacvatică, lupta antisubmarin și antinavă. 

Foarte probabil, obținerea unor rezultate performante la testele efectuate în perioada anterioară de ambele părți ar putea face ca această tehnologie să devină de mai mare interes pentru Pentagon și să asistăm la o nouă cursă tehnologică între SUA și China, într-un domeniu mai mult decât interesant, foarte apropiat de cel al biotehnologiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel