Vânzarea de F-16 de către Turcia nu este o afacere încheiată, chiar și în condițiile în care aderarea Suediei la NATO este pe drumul cel bun

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis săptămâna aceasta parlamentului protocoalele de ratificare a aderării Suediei la NATO, dar nu este clar dacă acest lucru este suficient pentru a debloca vânzarea de 20 de miliarde de dolari pentru 40 de noi avioane F-16 pe care Ankara o dorește. Asta pentru că cei patru congresmeni americani care ar trebui să dea undă verde pentru avioanele de luptă F-16 Block 70 către Turcia își exprimă îngrijorarea cu privire la alte probleme care nu au legătură cu aderarea Suediei la NATO.

După cum precizează publicaţia Defense News, președinții și membrii de rang înalt ai comisiilor pentru afaceri externe atât din Senat, cât și din Camera Reprezentanților pot impune în mod unilateral restricții asupra vânzărilor de arme. Și, deocamdată, cel puțin doi dintre ei nu se vor angaja încă să semneze un astfel de acord.

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului, Ben Cardin, a declarat joi că este încântat să vadă că Turcia se mișcă în direcţia bună în ceea ce privește candidatura Suediei la NATO, menționând că "este clar că trebuia să rezolve acest lucru înainte de a lua în considerare vânzarea de arme".

,,Dar există și alte aspecte pe care le evaluăm în cazul vânzărilor de arme", a adăugat Cardin. "Utilizarea sistemelor de armament, problemele legate de drepturile omului și preocupările pe care le avem. Așa că există și alte aspecte pe care le vom analiza", a spus Ben Cardin.

Departamentul de Stat al SUA nu a notificat încă în mod oficial Congresul cu privire la vânzarea de avioane F-16 către Turcia, dar consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat în iulie că administrația Biden este dispusă să de aprobare după ce Erdogan a fost de acord să ridice restricția privind aderarea Suediei la NATO.

Un purtător de cuvânt al congresmanului Gregory Meeks din New York, cel mai important democrat din Comisia pentru afaceri externe a Camerei, a declarat că acesta "așteaptă cu nerăbdare ratificarea de către parlamentul turc a aderării Suediei la NATO, precum și încetarea atacurilor asupra partenerilor americani din regiune, cooperarea pentru combaterea fluxurilor financiare ilicite ale Rusiei și o dezescaladare a tensiunilor din Marea Egee".

 

Nu doar F-16. Turcia nu ar trebui să primească alte tipuri de arme

 

Analistul militar american Michael Rubin susţine că armele și alte bunuri promise anterior Turciei pot fi redirecționate către clienți şi parteneri ai SUA mai merituoși: Israel, Grecia, Cipru, Armenia sau chiar Forțele Democratice Siriene, care rămân prima linie de apărare împotriva reapariției Statului Islamic.

Au trecut aproape cinci ani de când Statele Unite au dat oficial afară Turcia din programul F-35. Decizia Pentagonului a fost luată în urma deciziei lui Recep Tayyip Erdogan de a achiziționa sisteme rusești de rachete antiaeriene S-400 suficient de avansate pentru a o ameninţare pentru interoperabilitatea cu alte echipamente NATO.

Ca premiu de consolare, administrația Biden a oferit Turciei noi avioane F-16 și pachete de modernizare pentru flota existentă a Turciei. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a părut să lege noile F-16 pentru Turcia de acordul lui Erdogan cu privire la ratificare a aderării Suediei la NATO.

Michael Rubin este de părere că un astfel de schimb a fost întotdeauna neechitabil, având în vedere modul în care o Turcie s-a comportat din punct de vedere politic, deoarece a contrabalansat orice câștig pentru NATO din aderarea Suediei. Amenințările repetate ale lui Erdogan la adresa Greciei, revendicările asupra teritoriului elen și survolarea cu drone și F-16 a insulelor grecești ridică perspectiva unui conflict intra-NATO.

Comportamentul lui Erdogan în timpul crizei din Gaza ar trebui să pună capăt oricărei discuții despre o vânzare de avioane F-16 către Turcia. Luând cuvântul la un miting la 28 octombrie, președintele turc nu numai că a declarat că Hamas nu este un grup terorist, dar a avertizat că Turcia ar putea lansa un război împotriva Israelului în numele Hamas. 

Aliniindu-se cu Iranul, Hezbollah și Houthis din Yemen, Turcia ar trebui să se descalifice de la orice achiziții viitoare de armament american. Având în vedere eforturile Turciei de a face inginerie inversă a platformelor militare americane pentru industria să autohtonă, o astfel de politică ar fi înțeleaptă atât din motive de proprietate intelectuală și de contra-proliferare, cât și din cauza poziției Turciei.

După recentele declaraţii făcut de Erdogan, Casa Albă, Pentagonul și Departamentul de Stat ar trebui nu numai să scoată public din discuție vanzarea de F-16 catre Turcia, ci și să anunțe că, până la noi ordine, orice asistență americană pentru Turcia se va limita la bunuri neletale, cum ar fi pături sau poate truse medicale. Turcia se poate plânge, dar bunurile neletale nu vor contribui la extinderea războiului în estul Mediteranei, un obiectiv care, după cum recunoaște Erdogan însuși, ar putea apărea în orice moment.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel