Într-un comunicat anunțat luna trecută, Centrul pentru Politici Externe din New York a afirmat că administrația Trump nu a oferit o explicație rezonabilă pentru decizia să de a vinde avioane de luptă F-35 și alte arme către Emiratele Arabe Unite, ceea ce a dus la o încălcare a legii. Astfel, Centrul pentru Politici Externe a cerut Tribunalul Statele Unite pentru Districtul Columbia să invalideze acordul pentru vânzare de arme, precizează publicaţia Defense News.
Demersul este unul neobișnuit, dar la fel este și abordarea administrației Trump față de acest acord, a declarat Brittany Benowitz, expert juridic în drepturile omului și comerțului cu armament.
Astfel de demersuri juridice reușesc rareori, dar dacă are şi finalitate, ar putea opri acordul, chiar dacă Washingtonul și Abu Dhabi vor continua să incere să semneze contractele pentru vânzarea de armament, în ultimele zile de mandat ale administrației Trump.
Potrivit publicaţiei Defense News, Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze litigiile în curs.
SUA și Emiratele Arabe Unite ar putea parafa unul dintre cele mai importante acorduri militare – cel în valoare de aproximativ 23,3 miliarde de dolari (care cuprinde vânzarea a 50 de avioane de luptă F-35, dar şi de drone şi muniţii) – înainte ca președintele ales Joe Biden să depună jurământul pe 20 ianuarie, a declarat vineri secretarul de stat adjunct pentru probleme politico-militare, R.Clarke Cooper.
Acordul, care include 50 de avioane F-35A în valoare de 10,4 miliarde de dolari, 18 drone MQ-9B în valoare 2,97 miliarde de dolari și alte câteva sute de rachete aer-aer și aer-sol în valoare de 10 miliarde de dolari, a atras multe critici din partea unor senatori americani, care s-au declarat îngrijoraţi de faptul că statul Israel şi-ar putea pierde superioritatea militară în Orientul Mijlociu.
În noiembrie 2020, trei senatori americani au lansat, fără prea mare succes, o iniţiativă vizând blocarea vânzării a celor 50 de avioane de luptă F-35 către Emiratele Arabe Unite (EAU), declarându-se îngrijoraţi de această tranzacţie văzută ca o contrapartidă la recunoaşterea Israelului de către acest stat din Golf.
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Dacă EAU optează pentru cumpărarea tuturor celor 50 de avioane F-35, ar avea paritate cu Israelul, care are 50 de avioane F-35 „Adir”, deși are în vedere să mai cumpere cel puţin 25 de unităţi.
În afară de SUA, doar Marea Britanie, Australia, Canada, Italia, Norvegia și Japonia au contracte pentru cumpărarea a peste 50 de avioane F-35.
Vânzările de tehnică militară către alte state trec printr-un proces îndelungat în SUA, începând cu notificarea preliminară de către Departamentul de Stat cu privire la o posibilă vânzare de arme, cu cel puțin 30 de zile înainte ca executivul să dispună luarea unor decizii. Congresul are dreptul să solicite informaţii suplimentare pe parcursul perioadei în care respectiva vânzare este analizată și poate dispune chiar blocarea vânzării sau chiar modificarea substanţială a contractului.
Democrații din Congres au cerut prudență cu privire la potențiale vânzări de arme către EAU, cu doar câteva zile înainte de alegeri prezidenţiale din Statele Unite.
Cei care s-au opus şi se opun acestui acord, au declarat că procesul de vânzare este incomplet, lansând întrebări cu privire la securitatea tehnologică a armelor americane, potențialul declanșării unei curse a înarmării în Orientul Mijlociu și potențialul utilizării armelor în Yemen și Libia – aceste argumente au fost repetate şi în proces intentat de thing thank-ul New York Center for Foreign Policy Affairs (NYCFPA).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News