Vânătorii de munte câștigă aproape tot la competițiile aplicativ-militare ale Forțelor Terestre Române

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Vânătorii de munte (VM) și-au confirmat pregătirea de excepție cu ocazia concursurilor aplicativ-militare desfășurate la faza finală din cadrul Forțelor Terestre Române. Întrecerile, unele pe echipe, au avut loc în perioada 11-14 iunie, în garnizoana Bistrița, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Terestre.

În finala competiției au concurat loturi reprezentative din șapte brigăzi – trei mecanizate (multinațională, 282 blindată și 81 mecanizată), două de VM (brigăzile 2 și 61), una de geniu (Brigada 10) și una de rachete (Brigada 8). Conform comunicatului, brigăzile 282 și 8, ambele din Focșani, au participat cu un lot comun.

Forțele Terestre Române au 11 brigăzi și 7 regimente/baze care, cel mai probabil, au fost toate implicate în fazele intermediare ale întrecerii.

Concursul a avut trei probe: duel de foc feminin și masculin, precum și patrulă militară, ultima probabil doar pentru bărbați. Lupta pentru podium a fost o afacere în trei la toate secțiunile, brigăzile VM și 81 mecanizată ocupând de fiecare dată un loc fruntaș.

Clasamentul general a dat pe locul întâi Brigada 2 VM „Sarmizegetusa”, locurile următoare fiind ocupate de Brigada 61 VM „General Virgil Bădulescu” și Brigada 81 Mecanizată (MC) „General Grigore Bălan”.

- La duel de foc feminin a câștigat Brigada 2 VM, urmată de Brigada 61 VM și Brigada 81 MC.

- Duelul de foc masculin a fost câștigat de Brigada 2 VM, pe locurile următoare clasându-se Brigada 81 MC și Brigada 61 VM.

- Pe primul loc la concursul de patrulă a venit Brigada 61 VM, în timp ce pe următoarele două au ajuns Brigada 81 MC și Brigada 2 VM.

Dacă dominația vânătorilor de munte nu a fost deloc o surpriză pentru nimeni, în schimb prezența în faza finală a competiției a unei brigăzi de geniu (Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” din Brăila) și a uneia de rachete (Brigada 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”) este de remarcat.

Competiții similare se desfășoară sub diferite formate în cadrul armatelor din întreaga lume, scopul fiind stimularea dezvoltării aptitudinilor de pregătire fizică și a celor general militare cum ar fi tragerile cu armamentul ușor, orientarea în medii necunoscute, acordarea primului ajutor etc. În plus, concursurile de acest fel trimit un semnal de normalitate și de siguranță în întreaga societate.

Cu toate acestea, actualul context de securitate mondial extrem de tensionat ne obligă să ne punem întrebarea cât de relevante mai rămân astfel de concursuri și câtă acoperire mai au ele în realitate?

Se strâng cei mai buni militari dintr-o brigadă, maxim o grupă, care sunt trimiși să concureze. Loturile feminine concurează separat de cele masculine. Care este destinația brigăzii sau a unității din care provine echipa de concurs?

Dacă pentru vânătorii de munte și infanterie competiția vine ca o mănușă, geniștii și artileriștii trebuie să depună un efort mai mare pentru a concura de la egal la egal cu primii. De asemenea, trebuie să ne întrebăm cât timp și câte resurse alocă brigada pentru a pregăti lotul respectiv? Concurenții respectivi se pregătesc sulimentar în timpul programului, în timpul lor liber sau pur și simplu vin cu abilitățile lor dobândite în anii de carieră?

Realitatea războiului spune că rareori poți aduna o echipă înalt pregătită, cum se face în astfel de concursuri. Grupa sau plutonul reale sunt așa cum sunt, mai bune sau mai puțin bune, și vor lupta în componența și cu abilitățile pe care le au. În realitate, femeile vor fi în aceeași grupă sau pluton cu bărbații, nu vor lupta separat.

Degeaba ai un foarte bun alergător în grupa reală, dacă ajunge singur în poziția indicată și misiunea este pentru toată grupa nu pentru un singur om. Geniștii nu vor fi niciodată mai buni ca infanteriștii la trasul cu arma sau la alergat, dar vor fi cei mai buni în materie de explozivi. Exemplele pot continua.

Poate în următoarea etapă a istoriei ne vom putea bucura din nou de competițiile aplicativ-militare cu caracter general, în care se vor întrece cei mai buni, și va fi suficient timp să le organizăm fără să inducem stres suplimentar în unități. Însă, în actuala etapă a istoriei, poate ar fi bine să fim mai aplicați pe amenințare. Poate concursuri cu grupe și plutoane din organizarea reală a unităților, nu cu militari puși împreună doar pentru concurs, ne-ar putea spune mai multe despre nivelul de pregătire atins.

Succes tuturor echipelor în faza pe minister! Nu sunt excluse surprizele, în care echipele forțelor speciale pierd în fața celor de la logistică care au și ei oamenii lor excepționali, dar pe care, într-o luptă reală, nu îi vom parașuta niciodată în spatele inamicului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel